1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Prenatale Screening

  Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
  Verloskundige Praktijk Draagkracht Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
  Geschreven door: Verloskundige Praktijk Draagkracht
  Je hebt misschien net je eerste echo gehad of je bent nog in afwachting van de echo. Na dit bijzondere moment, kom je ook voor keuzes te staan. Wil je testen gaan doen in je zwangerschap of kies je ervoor om niets te doen? In deze mail beschrijf ik kort wat de mogelijkheden zijn en kun je in de aanvullende links nog meer uitgebreide informatie lezen.

  Prenatale screening is onderzoek naar aangeboren afwijkingen bij de baby. Het heeft als doel om zwangeren die dat wensen, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat zij een keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties. De screening is veilig om uit te voeren en geeft geen verhoogd risico op het krijgen van een miskraam. In het eerste trimester is er de mogelijkheid op screening voor down-edward en patau syndroom. De combinatietest en de NIPT test kunnen over deze syndromen verder uitsluitsel geven. Ze geven echter nooit 100% zekerheid. Er zijn in Nederland 4 mogelijkheden waar je als zwangere en partner voor zou kunnen kiezen.

  1. Je hebt de optie om geen testen te laten uitvoeren
  2. Er kan worden gekozen voor de combinatietest
  3. Sinds 1 april 2017 behoort de NIPT- test tot de mogelijkheid
  4. Structureel Echoscopisch Onderzoek (ofwel de 20-weken echo)

  Bij een zwangerschapsduur van 10-11 weken geef ik (indien je dat wenst) in een aparte afspraak informatie over de verschillende keuzemogelijkheden. Het helpt als je, je voorafgaand de afspraak hebt ingelezen. Het maken van een keuze of je voor prenatale screening wil kiezen kan lastig zijn. Het gaat over je levensvisie en hoe je denkt over een afwijkende uitslag en welke consequenties je daaraan verbind. Daarnaast kan het zijn dat jij en je partner niet op 1 lijn zitten. Samen met jullie bekijk ik waar ik jullie kan ondersteunen in dit spannende en belangrijke keuzemoment in jullie leven.

  Voor meer informatie over prenatale screening verwijs ik jullie naar de volgende websites: https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/226/screening-ongeboren-baby/ https://www.rivm.nl/zwangerschapsscreeningen https://meerovernipt.nl/

  Tot gauw! Jouw verloskundige, Dominique

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard