1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  13 wekenecho en/of 20 wekenecho gepland?

  Gepubliceerd op: 2-10-2021Bewerkt op: 1-29-2024
  Verloskundigenpraktijk De Zon Gepubliceerd op: 2-10-2021Bewerkt op: 1-29-2024
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Zon
  Hebben jullie nagedacht over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho? Dit is een echo die bedoeld is om grote lichamelijke afwijkingen bij jullie baby op te sporen.

  Lees in deze folder nog eens wat de onderzoeken precies in houden.

  13 weken echo (eerste trimester SEO)

  Vanaf 1 september 2021 is er een extra echo beschikbaar gekomen die wordt gemaakt rond de 13 weken zwangerschap. Het woord SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Op deze echo wordt al vroeg een beeld gegeven van de groei en ontwikkeling van je kindje. Eventuele ernstige afwijkingen kunnen hierdoor snel worden opgespoord die anders pas bij de 20 weken echo worden gevonden. Zo heb je meer tijd om te beslissen hoe je met die afwijkingen omgaat.

  Je mag zelf kiezen of je de echo wilt en de kosten worden gefinancierd vanuit de rijksbegroting. De 13 weken echo wordt ingevoerd in onderzoeksvorm, net zoals de NIPT. In dit geval gaat het om de wetenschappelijke IMITAS studie wat ook betekent dat je medische gegevens anoniem gebruikt zullen worden voor onderzoek naar de effectiviteit van de echo.

  20 weken echo (tweede trimester SEO)

  De 20 weken echo is een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) waarbij gekeken wordt of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het belangrijkste doel van de 20 weken echo is te onderzoeken of uw kind een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is.

  Als er bij dit onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, is dat nog geen garantie dat er helemaal geen afwijkingen bij uw kind aanwezig zijn. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar; sommige lichamelijke afwijkingen worden alleen zichtbaar bij zeer uitgebreid echoscopisch onderzoek.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard