1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Help ons de eerstelijns geboortezorg te behouden

  Gepubliceerd op: 1-19-2022Bewerkt op: 1-19-2022
  Verloskundigenpraktijk de Toekomst Gepubliceerd op: 1-19-2022Bewerkt op: 1-19-2022
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk de Toekomst
  Teken de petitie en deel deze zo veel mogelijk!

  Nederland heeft een van de beste systemen van geboortezorg ter wereld. De zwangere kan kiezen wie haar begeleidt tijdens de zwangerschap, de geboorte en het kraambed. De zwangere kiest waar en op welke manier ze wil bevallen, helemaal passend bij haar eigen wensen. Gelukkig vinden wij het vanzelfsprekend, dat daarbij de meest optimale zorg mogelijk verleend wordt, om een baby gezond geboren te laten worden. Je kiest zelf welk praktijk bij jou past, de praktijk waar jij je op je gemak voelt, de praktijk die biedt wat jij nodig hebt om met een goed gevoel uit te kunnen kijken naar de geboorte van de baby.

  We weten uit onderzoek dat je het allerbeste bevalt als je je veilig voelt en als je dus de juiste zorgverlener hebt, die bij jou en jouw wensen aansluit. Ook weten we dat continue begeleiding tijdens de bevalling zorgt voor meer spontane (thuis-) bevallingen en minder medische ingrepen. Tegelijkertijd weten we dat het aantal medische ingrepen enorm stijgt en dat juist deze medisch ingrepen steeds vaker zorgen voor gecompliceerde bevallingen. Maar dat dit geen betere uitkomsten voor moeder of de baby geeft. Dat jij kunt kiezen voor jouw eigen verloskundige(n) doet er dus toe! Het vergroot jouw kans op een positieve geboorte ervaring.

  In veel landen om ons heen probeert men juist ons voorbeeld te volgen en wij dreigen dit prachtige systeem van geboortezorg kwijt te raken.

  De minister is van plan om in 2022 een integraal tarief voor de geboortezorg in te voeren. Ziekenhuizen kunnen dan alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg hierbij te betrekken. We weten uit ervaringen in het buitenland, dat de keuzevrijheid voor zwangeren dan snel voorbij zal zijn. Verloskundige praktijken, zoals de onze, zullen verdwijnen en onderdeel worden van een ziekenhuissysteem. Cliënten worden patiënten en moeten dan naar het ziekenhuis voor de zwangerschapscontroles in plaats van naar de verloskundige praktijk in het dorp.

  Samen met andere verloskundigen proberen wij het tij te keren, maar daarbij hebben wij jullie hulp nodig. Alsjeblieft, teken de petitie om dit tegen te gaan. Zodat jij, je zus, je buurvrouw, je vriendin en je dochter straks ook (waar mogelijk) de keuze hebben hoe, waar en met wie ze willen bevallen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard