1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De weerstand van je kindje verhogen met deze 7 tips

  Gepubliceerd op: 12-15-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-15-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Met het koude weer en griepjes op de loer kan iedereen wel wat extra weerstand gebruiken, ook je kindje! Bepaald voedsel en voorzorgsmaatregelen kunnen daarbij helpen. Met deze tips kun je gemakkelijk de weerstand van je kleine verhogen, ook tijdens de koude wintermaanden.

  De weerstand van je kindje

  Kinderen zijn in het bijzonder gevoelig voor griepjes, omdat zij wel twee keer vatbaarder zijn voor virale infecties. Het lichaam kan tevens alleen maar ziektes bestrijden waar het al een keertje mee in aanraking is gekomen, en voor kinderen zijn dat er natuurlijk veel minder dan voor volwassenen. Het afweersysteem en de weerstand van je kindje een boost geven kan dan ook zeker geen kwaad, zeker in de winter. Voedingssupplementen zijn daarvoor lang niet altijd nodig, met de volgende tips gaat het ook zeker lukken!

  Tips om de weerstand van je kind te verhogen

  1. De juiste voeding

  Als je kindje al vaste voeding eet, kan de juiste voeding een handje helpen bij het verhogen van de weerstand. Dagelijks een portie fruit waar veel vitamine C in zit, zoals in sinaasappels of aardbeien kan wonderen doen. Ook een eitje is geschikt omdat dat vol zit met vitamine A en D, en natuurlijk eiwitten. Wortelen mogen in dit rijtje ook niet missen, want de vitamine A die uit het betacaroteen wordt omgezet is bevorderend voor het afweersysteem. Eet je kindje vlees? Dan is rundvlees een goede optie omdat dat vol zit met eiwitten, maar als vleesvervanger zijn ook groene groentes een goede optie.

  1. Regelmatig een frisse neus halen

  Een van de meest simpele manieren om de weerstand van je kindje én die van jezelf te verhogen is door simpelweg regelmatig een frisse neus te halen, ookal is het koud. Ook is het aan te raden dagelijks de ramen even open te zetten in huis en het door te laten waaien, zodat bacteriën en virussen geen kans krijgen.

  1. Voldoende rust

  Voldoende rust aanbieden aan het kindje is onmisbaar bij het behouden van een goede weerstand. Kindjes zijn ontzettend druk in de weer de hele dag door, dus als je ziet dat je kindje (ongeacht de leeftijd) nog behoefte heeft aan een middagdutje, dan doet dat veel goeds. Ook vaste bedtijden hanteren kan ervoor zorgen dat je kindje beter slaapt ‘s nachts en dus beter uitgerust is.

  1. Handen wassen

  Heel erg voor de hand liggend, maar handen wassen is erg belangrijk om ziekteverwekkers buiten te houden en de weerstand hoog te houden. Meteen even wassen dus als je kindje thuiskomt van een middagje buiten spelen of spelen met andere kindjes, maar overdrijf natuurlijk ook niet: het is ook goed voor je kindje als hij in contact komt met bepaalde bacteriën, dat kan ook de weerstand ten goede komen.

  1. Laat je kindje vies worden en kliederen

  Alhoewel een goede hygiëne onmisbaar is voor het voorkomen van ziektes en griepjes, bouwt je kindje ook weerstand op door juist wél in contact te komen met bepaalde bacteriën. Je kindje dus regelmatig laten spelen in een openbare speeltuin, met andere kindjes of laten kliederen en spelen in de natuur is dus een goed idee. Wel extra oppassen natuurlijk tegenwoordig met het coronavirus!

  1. Beweging

  Bewegen en sporten hebben een positieve invloed op de weerstand en het immuunsysteem van je kindje, omdat het de witte bloedcellen helpt virussen te bestrijden. Tevens helpt het sporten bacteriën te bestrijden door de verhoogde lichaamstemperatuur. En natuurlijk wordt je kindje er fit van en komen er veel positieve hormonen vrij bij het sporten!

  1. Minder suiker

  Onderzoek heeft aangetoond dat toegevoegde suikers een slechte invloed kunnen hebben op het afweersysteem en de weerstand. Wanneer iemand veel suiker heeft, heeft het lichaam andere voedingsstoffen in het lichaam nodig om de suiker te verwerken: voedingsstoffen die anders zouden worden gebruikt voor andere functies in het lichaam. Ook kan suiker ervoor zorgen dat de witte bloedcellen minder goed functioneren. Deze bloedcellen heeft het lichaam nu juist nodig om zich te verdedigen tegen virussen.

  Wat doe jij om de weerstand van je kindje op peil te houden?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard