1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Coronavaccin tijdens de zwangerschap of bij een kinderwens

  Gepubliceerd op: 1-18-2021Bewerkt op: 1-19-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2021Bewerkt op: 1-19-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De eerste vaccinaties tegen het coronavirus (COVID-19) zijn aan het plaatsvinden, maar is dat coronavaccin ook veilig voor jou tijdens je zwangerschap? Heeft de coronavaccinatie gevolgen voor de gezondheid van jou en je ongeboren baby?

  Veiligheid coronavaccin tijdens de zwangerschap

  Momenteel worden de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Als zwangere vraag je je misschien af of het vaccin wel veilig is voor jou en je baby. De volgende adviezen omtrent de veiligheid van het Pfizer en Moderna vaccin zijn afkomstig vanuit een werkgroep ‘’Covid-19 en zwangerschap’’ die bestaat uit leden van de NVOG, de KNOV en het RIVM.

  Voor nu is er niet bewezen dat de coronavaccins (Pfizer en Moderna) schadelijk zijn voor de baby of zwangere tijdens de zwangerschap. Echter is ook het tegendeel nog niet bewezen, wat wil zeggen dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten van het vaccin op de foetus. Daarom wordt het routinematig vaccineren van zwangeren niet geadviseerd.

  Uitzonderingen

  Twee groepen zwangere vrouwen worden wél geadviseerd zich te laten vaccineren tegen het coronavirus:

  1. Dat zijn zwangere vrouwen met een onderliggende ernstige ziekte (zoals luchtwegproblemen, longproblemen, diabetes en hartpatiënten) voor wie de voordelen van het vaccin sterk zouden opwegen tegen de eventuele nadelen.
  2. Ook vrouwen van wie het beroep ervoor zorgt dat zij volgens het prioriteringsschema in aanmerking komt voor een vaccin, kan de coronavaccinatie krijgen tijdens de zwangerschap.

  Als je behoort tot een van de uitzonderingssituaties, wacht dan wel liever tot na het eerste trimester voordat je je laat vaccineren. Verondersteld wordt dat de vaccins veilig zijn in het eerste trimester, maar ook dit moet ook nog definitief worden vastgesteld door onderzoek. Het tweede vaccin haal je liever pas na je zwangerschap.

  Ik behoor niet tot de uitzonderingsgroepen, maar wil wel een vaccinatie

  Als je niet tot de bovengenoemde uitzonderingsgroepen behoort, maar wel graag in aanmerking wilt komen voor een coronavaccinatie als zwangere vrouw, dien je gecounseled te worden over de voor- en nadelen van de vaccinatie door een bekwame zorgverlener. Ook zal je onder andere geïnformeerd worden over de prevalentie van COVID-19, de mogelijke bijwerkingen van het vaccin, de gevolgen van een coronainfectie tijdens de zwangerschap, de beschikbaarheid van het vaccin en het ontbreken van gegevens over het gebruik van het vaccin tijdens de zwangerschap.

  Coronavaccin en zwanger worden

  Voor nu is er nog geen advies tegen het vaccineren met het covid-19 vaccin als je zwanger wilt worden. Wel wordt geadviseerd eerst twee maanden te wachten na het ontvangen van het vaccin, voordat je zwanger raakt. Echter moet verder onderzoek nog de veiligheid van de vaccinaties bevestigen wanneer je een kinderwens hebt.

  Coronavaccin en borstvoeding

  Er moet nog bevestigd worden dat de coronavaccinaties definitief veilig zijn voor vrouwen die borstvoeding geven, maar voor nu wordt gesteld dat de vaccinatie veilig is voor borstvoedende vrouwen.

  Bron: NVOG

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard