1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Beroepsvereniging van chiropractoren

  ZwangerChiropractie bij zwangeren

  Chiropractie bij zwangeren

  ZP® - Magazine

  , 14 oktober 2020 13:53Laatste update op: 7 december 2020 16:41

  Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van klachten aan het zenuw- en bewegingsstelsel. Tijdens een zwangerschap vinden er veranderingen in je lichaam plaats, zowel hormonaal als in uw bewegingsapparaat.

  Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in je zwaartepunt en de verweking van je bekken. Dit kan ongemak of pijnklachten veroorzaken, zoals pijnklachten aan de rug- en bekkengewrichten. De NCA-chiropractor kan hierbij helpen. U kunt in alle fases van de zwangerschap behandeld worden, ook in de laatste weken voor de geboorte van je kind. De behandeling wordt met grote voorzichtigheid toegepast, rekening houdend met de duur van uw zwangerschap, uw wensen en behoeftes. Behandeling is veilig voor u en uw ongeboren kind.

  Chiropractie bij zwangeren

  De NCA-chiropractor houdt zich zowel bij zwangeren als bij niet-zwangeren bezig met functiestoornissen in het bewegingsapparaat en zenuwstelsel. Soms ontstaan er in het bewegingsapparaat problemen die tijdens een zwangerschap extra duidelijk naar voren komen. Dit heeft te maken met de veranderingen die er in het zwangere lijf plaatsvinden onder invloed van de hormonen en de groei van de baarmoeder en de baby.

  Aan het einde van het eerste trimester begint het verweken van de banden van het bekken ter voorbereiding op de bevalling, waardoor het bekken minder stevig en dus minder “stabiel” wordt. Dit kan het begin van klachten rondom het bekken veroorzaken.

  Door de groei van je buik, het toenemende gewicht en veranderingen in houding en het zwaartepunt kunnen er ook vaak lichamelijke klachten ontstaan.

  Zwangerschapsklachten die de chiropractor verhelpt

  De meest voorkomende zwangerschapsgerelateerde klachten in de praktijk van chiropractor zijn: bekkenklachten, bekkeninstabiliteit, ischias, pijn rondom het schaambeen of het stuitje, nekpijn, hoofdpijn, schouder- of bovenrugpijn.

  Wanneer er problemen ontstaan in de bekkengewrichten of de heiligbeen/stuitregio, kunnen problemen ontstaan bij het aanspannen en in balans houden van bepaalde spieren of banden rond het bekken. Omdat de baby diep in het bekken ligt, kan dit voor problemen zorgen in de ligging van het kindje (denk aan stuit- of sterrenkijker positie) en de geboorte van het kind bemoeilijken. De chiropractor kan deze problemen opsporen en trachten zo goed mogelijk te verhelpen, zodat de zwangerschap en bevalling zo optimaal mogelijk kunnen verlopen.

  Wat een chiropractor doet

  Tijdens het eerste bezoek aan de chiropractor zal hij/ of zij een uitgebreid vraaggesprek met je voeren, een onderzoek doen en vervolgens aan je uitleggen wat de bevindingen zijn. Vervolgens zal de behandeling plaatsvinden. De behandeling van een zwangere vrouw bestaat uit lichte correcties van gewrichten en spiertechnieken zoals triggerpointtherapie of massage. Doorgaans worden zwangere dames extra voorzichtig behandeld door bijvoorbeeld mobilisatietechnieken. Behandeling is veilig voor moeder en kind.

  Daarnaast geeft de chiropractor adviezen en/of oefeningen en zal er wanneer nodig contact op worden genomen met andere zorgprofessionals.

  De bevalling en daarna

  Sommige klachten tijdens de zwangerschap kunnen ook na de bevalling nog steeds aanwezig zijn. Sommige vrouwen hebben na de geboorte van hun kind nog steeds last van bekkenklachten, krijgen rug- of nekklachten. Immers is zo’n bevalling een zwaar proces en vinden er opnieuw veel veranderingen plaats in het lichaam. Ook dan kan de chiropractor helpen de klachten te verlichten en je herstel te bevorderen.

  Wat krijg ik vergoed?

  Chiropractie wordt gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket door de ziektekostenverzekeraar. De vergoeding kan per ziektekostenverzekering verschillen. Kijk voor de details uw zorgpolis na of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

  Waar vind ik een chiropractor?

  Op www.nca.nl vindt u onder het kopje ‘chiropractoren’ een zoekmachine genaamd ‘zoek een chiropractor’. Daar vind je een overzicht van gekwalificeerde chiropractoren bij u in de buurt. Er is geen verwijzing nodig van een huisarts. Je kunt direct een afspraak maken met de chiropractor.

  De beroepsvereniging van chiropractoren

  De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de oudste beroepsvereniging van en voor chiropractoren in Nederland. Sinds haar oprichting in 1975 streeft zij naar erkenning van chiropractie in Nederland en maakt de vereniging zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA staat voor kwaliteit, expertise, integriteit en duurzaamheid.

  Plaats een reactie

  (5)
  user-image
  • user-image

   barvds

   Nov 3, 2022

   Chiropractie heeft mij fantastisch geholpen tijdens mijn vorige zwangerschap, daar waar de fysio helaas weinig hielp. Ondanks dat het in Nederland word weggezet als alternatieve zorg is dit echt achterhaald, in veel landen zoals scandinavië is het gewoon reguliere zorg. Ik vond er níks alternatiefs aan.

   user-image
  • user-image

   rachelmaas

   Jun 18, 2022

   Chiropractie is een alternatieve geneeswijze. Ik heb er moeite mee dat zwangerenportaal dat aanbeveelt en helemaal dat er niet bij vermeld wordt dat het om een alternatieve geneeswijzen gaat. Dit maakt voor mij de website in zijn geheel minder betrouwbaar

   Beantwoorden

   1 antwoorden bekijken

  • user-image

   rachelmaas

   Jun 18, 2022

   Chiropractie is een alternatieve geneeswijze. Ik heb er moeite mee dat zwangerenportaal dat aanbeveelt en helemaal dat er niet bij vermeld wordt dat het om een alternatieve geneeswijzen gaat. Dit maakt voor mij de website in zijn geheel minder betrouwbaar

   user-image
  • user-image

   gwenvrdr

   Jan 30, 2022

   Ook de overige beroepsverenigingen zijn heel erg goed en doen hun werk uitstekend! Kijk dus voor een volledig overzicht op www.registerchiropractor.nl van de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren en zoek een gekwalificeerde chiropractor in jouw buurt.

   user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard