1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwangerschapsweek 10

  Gepubliceerd op: 11-9-2020Bewerkt op: 9-13-2021
  Verloskundigen Midden Limburg Gepubliceerd op: 11-9-2020Bewerkt op: 9-13-2021
  Geschreven door: Verloskundigen Midden Limburg
  Belangrijke informatie week 10 van jouw verloskundigen praktijk Midden Limburg

  Termijnecho

  Binnenkort heb je een afspraak voor de termijnecho. Op basis van deze echo wordt de definitieve uitgerekende datum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring, die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

  Zwangerschapsverklaring en verlof In Nederland heb je als moeder, en ook als partner, recht op zwangerschaps- en/of ouderschapsverlof. Om dit aan te vragen, heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze verklaring ontvang je van ons op het spreekuur, tijdens het consult van de termijnecho. Hier kun je meer lezen over zwangerschap en werk: https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/124/op-je-werk/

  De zwangerschapsverklaring is na de termijnecho ook te vinden onder ‘gedeelde bestanden’ in het Zwangerenportaal. Je kunt de verklaring hier zelf downloaden.

  Bloed prikken Vanaf 11 weken zwangerschap kun je bloed laten prikken in het laboratorium van het VSV waartoe je behoort (SJG Weert of LZR Roermond). Op de site van het betreffende ziekenhuis kun je lezen of hiervoor een afspraak gemaakt moet worden, of dat het vrije inloop is.

  We vragen elke zwangere om dit bloedonderzoek te doen, zodat we weten of er bijzonderheden zijn waar wij rekening mee moeten houden.

  Tijdens dit onderzoek wordt er geprikt op de volgende factoren:

  • Bloedgroep en rhesusfactor
  • Bloedgroepantistoffen
  • Ijzergehalte (om een eventuele bloedarmoede uit te sluiten)
  • Suikergehalte
  • Een aantal geslachtsziekten: lues, hepatitis-B en HIV
  • Soms ander onderzoek, zoals schildklierwaarden of –antistoffen
  • Soms een vitaminestatus (B12, vit D)

  NIPT Als je kiest voor de NIPT-test kun je hiervoor tegelijk met het 11 weken bloedonderzoek bloed voor laten prikken. Zo hoef je maar 1 keer naar het laboratorium. Tijdens de intake afspraak heb je uitleg gekregen over de NIPT test en nevenbevindingen. Als je hier nog vragen/twijfels over hebt, kun je dit aankaarten tijdens het consult voor de termijnecho. Mocht je kiezen voor de NIPT, maken wij tijdens dit consult ook de papieren voor je in orde.

  Let op! Ga voordat je bloed wil laten prikken eerst naar www.niptbetalen.nl en maak een screenshot of print van het betaalbewijs. Dit moet je laten zien bij het laboratorium.

  Toestemmingsformulieren

  Voor deelname aan de NIPT moet er een toestemmingformulier getekend worden. Dit formulier vind je onder gedeelde documenten in het zwangere portaal en zit ook in je map (die je elke controle meeneemt). Je mag dit formulier thuis lezen, tekenen en uploaden, of ondertekend terug in je map doen.

  Ook vind je in je map en onder ‘gedeelde bestanden' toestemmingsformulieren aangaande de AVG-wet en het uitwisselen van medisch noodzakelijke informatie met ketenpartners. Dit is van belang als wij tijdens de zwangerschap, bevalling of kraambed moeten overleggen met andere zorgprofessionals (zoals een gynaecoloog, kinderarts of huisarts). Ook deze formulieren vragen we je te lezen, ondertekenen en uploaden (of in je map stoppen).

  Deze formulieren moeten wij 15 jaar bewaren.

  DE BRIASWEG 35A
6095 CK BAEXEM
T 06 10 64 43 32

  LOVERSTRAAT 8
6031 VD NEDERWEERT
T 06 10 64 43 32

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard