1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Start nieuwe groep Centering Pregnancy

  Gepubliceerd op: 11-28-2023Bewerkt op: 11-28-2023
  Verloskundigcentrum Calamaris Gepubliceerd op: 11-28-2023Bewerkt op: 11-28-2023
  Geschreven door: Verloskundigcentrum Calamaris
  Centering Pregnancy is een andere vorm van prenatale zorg. In plaats van individuele zwangerschapscontroles kun je kiezen voor bijeenkomsten met een groep van 8 tot 12 zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur. De begeleiding wordt gedaan door 1 vaste verloskundige en een vaste co-begeleider. Op 29 November gaan we weer starten met een nieuwe groep! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar dus meld je snel aan! Mocht je morgen niet kunnen, maar wel interesse? Aansluiten vanaf bijeenkomst 2 is ook mogelijk.

  Bijeenkomsten

  De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur en er zal naast de controle van je bloeddruk en de groei van je kindje ook tijd zijn voor:

  • voorlichting
  • het uitwisselen van kennis en ervaringen
  • informatie over je gezondheid tijdens de zwangerschap, uitgebreide informatie over de bevalling en een goede voorbereiding op de periode erna.
  • het stimuleren van onderlinge ondersteuning

  In totaal zijn er 10 geplande bijeenkomsten, negen tijdens je zwangerschap en de tiende als alle baby’s van de groep geboren zijn. Tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst doen we de medische controles. Dat wil zeggen dat je zelf je bloeddruk en gewicht meet en noteert in je dossier. De verloskundige voert het uitwendig onderzoek uit: ze voelt aan je buik (beoordeling ligging en groei van jullie baby) ..en luistert naar het hartje van de baby. Daarna bespreken we in de groep een aantal onderwerpen die aansluiten bij de fase van de zwangerschap. Het intakegesprek, de echocontroles en de wekelijkse controles vanaf ongeveer 36 weken zullen individueel zijn. Bij deze individuele controles maak je kennis met de andere verloskundigen.

  Centering Pregnancy

  Van deze vorm van zorg is wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Onderzoek wijst uit dat Centering Pregnancy leidt tot minder vroeggeboortes. Daarnaast zijn vrouwen beter geïnformeerd over de zwangerschap, beter voorbereid op de bevalling en meer tevreden over de gegeven zorg.

  Voordelen van Centering Pregnancy

  Binnen Centering hebben we, naast de controle van je zwangerschap, nog anderhalf uur de tijd om verschillende onderwerpen samen te bespreken. In vergelijking met een reguliere controle heb je meer tijd om informatie te ontvangen en te delen met elkaar. Zwangeren geven aan dat zij het als waardevol en ondersteunend ervaren om met elkaar ervaringen uit te wisselen, tips van elkaar te krijgen en ideeën op te doen. Alle bijeenkomsten zijn vooraf bekend en kun je dus ruim tevoren inplannen in je agenda. We zullen met de groep bespreken hoe vaak en wanneer partners mee kunnen komen naar de bijeenkomsten. In overleg met de groep zijn partners altijd welkom voor de controle, het luisteren van het hartje en sluiten zij aan bij de bijeenkomst over de bevalling.

  Interesse?

  Ben jij op 29 November tussen de 10 en 16 weken zwanger en na het lezen van dit bericht enthousiast geworden? En wil je deelnemen? Stuur een email. Mocht je op 29 November niet kunnen, maar wel interesse? Aansluiten vanaf bijeenkomst 2 is ook mogelijk.

  Data:

  1. 29 November 2023
  2. 27 December 2023
  3. 24 Januari 2024
  4. 21 Februari 2024 5 .20 Maart 2024
  5. 03 April 2024
  6. 18 April 2024
  7. 01 Mei 2024
  8. 15 Mei 2024

  De bijeenkomsten vinden over het algemeen plaats op Woensdagochtend van 09.30u-11.30u. Muv 18 April; Dit is een donderdag ipv een woensdag. Het tijdstip is op deze dag is wel hetzelfde, dus van 09.30u-11.30u.

  De 10e bijeenkomst plannen we als iedereen bevallen is.

  Twijfel je over deelname?

  Meld je aan en doe mee om het gewoon te ervaren. Pas dan weet je of het bij je past of niet! Bevalt het toch niet na 1 of 2 bijeenkomsten? Dan plan je gewoon weer een reguliere zwangerschapscontrole in.

  Ben je onder controle van de gynaecoloog? Ook dan kun je deelnemen! De medische controles zullen dan alleen niet door ons verricht worden, daarvoor bezoek je de gynaecoloog in het ziekenhuis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard