1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  MAANDAG 23 MEI LANDELIJKE STAKING VERLOSKUNDIGEN

  Gepubliceerd op: 5-22-2022Bewerkt op: 5-22-2022
  Verloskundigenpraktijk Bolwerk Gepubliceerd op: 5-22-2022Bewerkt op: 5-22-2022
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Bolwerk
  stipheidsacties verloskundigen maandag 23 mei 2022

  We mailen jullie omdat wij als praktijk ongerust zijn en actie voeren n.a.v. een belangrijk besluit van de minister, het gaat over de zorg welke jullie tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd ontvangen.

  Minister Kuipers van gezondheidszorg heeft laten weten dat hij de geboortezorg per volgend jaar ingrijpend wil veranderen. Dit heeft grote gevolgen voor de keuzevrijheid van de zwangeren. Door een grote groep verontruste zwangeren, ouders en zorgverleners is een petitie opgesteld en worden actie gevoerd. De petitie is inmiddels al bijna 200.000 keer getekend en is 14 april aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

  Deze week gaat de Tweede Kamer hierover in debat. We gaan als verloskundigen nog een keer in actie omdat tot nu toe de trein gewoon doordendert. Wij hopen dat jullie er net zo in staan als wij, de petitie willen ondertekenen, delen met anderen en de acties willen steunen. Wij informeren je via deze weg over dit besluit en de landelijke acties waar wij als praktijk aan deelnemen.

  In Nederland hebben we een bijzonder systeem. Dit start bij verloskundigen. Je ziet de verloskundige zolang je ‘gewoon’ gezond zwanger bent, een gynaecoloog als het nodig is en een kraamverzorgster wanneer je thuis bent tijdens je bevalling en kraamtijd. De verloskundigen, gynaecoloog en de kraamverzorgster werken goed samen. Je kiest de verloskundigen, kraamzorg en eventueel een ziekenhuis die bij jou passen. Je kiest waar je wil bevallen. Bij de verloskundigenpraktijk bespreek je wat belangrijk is voor jouw zwangerschap: dat is zorg op maat.

  Deze keuzevrijheid dreigt snel te veranderen.

  Als de minister zijn besluit niet op korte termijn wordt stopgezet door de Tweede Kamer kunnen ziekenhuizen vanaf 2023 alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg uit de wijk daarbij te betrekken. Op termijn zal, net als in andere westerse landen, de zorg hierdoor ziekenhuis georiënteerd worden, jij patiënt worden van het ziekenhuis en de ‘gewone gezonde zwangerschap en bevalling’ en de kleinschalige verloskundigenpraktijken uit de wijk verdwijnen.

  Als praktijk zullen we maandag 23 mei deelnemen aan een stiptheidsactie, dit wil zeggen dat we;

  Tussen 9-11u in de ochtend geen spreekuur doen, deze afspraken worden verzet!

  Dit heeft gevolgen voor jou wanneer jij op dit moment zorg nodig hebt, tussen 9:00-11:00u onze hulp nodig hebt. Ook gedurende deze nacht is er absoluut zorg, alleen op een andere manier dan je normaliter van ons gewend bent. Schroom niet om contact met ons op te nemen als je hier vragen over hebt en/of de verschillende scenario’s graag met ons door wilt spreken. Wij snappen heel goed dat deze situatie voor jou als zwangere niet wenselijk is en het onrust kan oproepen. We vinden het heel belangrijk je te laten weten dat we er als verloskundigen voor je zijn.

  Mocht je meer willen weten over deze acties kijken dan ook op www.noodalarmgeboortezorg.nl

  We voeren nu actie voor de zwangere vrouwen van de toekomst. We hopen op jullie begrip, solidariteit en steun.

  Liefs, Nienke, Sophie, Charlotte en Joyce

  NB onze acties zijn ook te volgen op onze Instragrampagina @verloskundigenbolwerk en @noodalarmgeboortezorg

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard