1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Covid-19 / Corona-update 4.0

  Gepubliceerd op: 4-29-2020Bewerkt op: 6-29-2020
  Verloskundigenpraktijk Bolwerk Gepubliceerd op: 4-29-2020Bewerkt op: 6-29-2020
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Bolwerk
  Bij deze is er weer een update omtrent Corona

  Beste cliënten en partners,

  Naar aanleiding van de aanpassing van de maatregelen in het land, met betrek- king tot Covid-19, zijn er ook aanpassingen in onze huidige verloskundige zorg. Vanuit de beroepsgroep is gekeken naar de mogelijkheden in versoepeling in onze zorg met behoud van medisch verantwoorde en veilige zorg. Graag willen wij jullie in deze brief daarover informeren.

  De zwangerschapscontroles op de praktijk gaan weer verlopen zoals voor- heen. Er is tijd en ruimte voor vragen en we nemen de tijd om jullie van informatie te voorzien. Hiermee komt het telefonisch consult vooraf aan de controle te vervallen. Op de praktijk proberen we de 1 1⁄2 meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we ons strikt aan de hygiënemaatregelen.

  Belangrijk hierbij blijft, kom niet naar de praktijk bij klachten: Verkoudheidsklachten. Hoesten. Verhoging > 38 graden.

  Het algemene advies is dan om thuis te blijven, uit te zieken en af- stand tot andere mensen te houden. Neem in geval van klachten of twijfel over klachten contact op met de praktijk.

  Het minimale controleschema blijft gehandhaafd. Wij doen alleen de controles die medisch noodzakelijk zijn op de praktijk. Wel zijn er 2 telefonische controles bij 22-23 weken en bij 33 weken aan toegevoegd.

  Het intakegesprek inclusief het counselinggesprek (het voorlichtingsge- sprek) over prenatale screening, over de NIPT en 20 weken echo blijven voorlopig telefonisch.

  Een bad bevalling in de thuissituatie is mogelijk. Wij vragen met nadruk om je vooraf goed te laten informeren door je eigen verloskundige. In het Spaarne Gasthuis is het nog niet mogelijk om in bad te bevallen, hier gelden de regels gesteld door de ziekenhuishygiënisten.

  We komen weer op kraamvisite thuis. In de kraamtijd gaan we één kraamvisite thuis doen. De andere visites doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben telefonisch.

  Als vanzelfsprekend zijn wij laagdrempelig 24/7 bereikbaar voor overleg en zullen wij langs komen, als dit wenselijk of medisch noodzakelijk is.

  Het spiralen spreekuur wordt weer opgestart. Voor het plaatsen, verwijderen van een spiraal kan er weer contact opgenomen met de praktijk.

  Helaas: alle controles, dus ook de echo’s, intakes en uitgebreide gesprekken, zijn nog steeds zonder partner en zonder kinderen. We verwachten je dus in alle gevallen alleen op de praktijk of het echocentrum. Dit vinden wij allen de moeilijkste maatregel, omdat we ons heel goed realiseren hoe spannend en ook fijn deze controles voor jullie samen zijn. De beroepsgroepen van de Verloskundigen en Gynaecologen denken echter dat het echt nog te vroeg is om meerdere mensen toe te laten tot deze onderzoeken.

  Voor de bevallingen en consulten thuis verandert er in deze regio nog niets. De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. Wij komen bij je thuis, gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Alleen je partner mag mee, anderen niet. Dus helaas geen moeder, vriendin, Doula of geboortefoto- graaf bij de bevalling.

  Voor zwangere die verdacht zijn op of positief getest zijn voor Covid-19 hebben wij voldoende beschermende hulpmiddelen mocht controle aan huis nodig zijn. Ga je bevallen dan zal het geboorteteam van het Spaarne Gasthuis voor jullie klaar staan met de juiste medische zorg. Als je partner klachten heeft die ver- dacht zijn voor Corona mag hij nog steeds bij de bevalling zijn, hij zal een mond- kapje moeten dragen en afstand van de hulpverleners moeten houden.

  Verder blijft het heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Wacht niet af (vanwege angst voor Corona, omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige.

  Ben je veel aan het piekeren over Corona, heb je veel zorgen, voel je je gestrest, angstig of gespannen? Er wordt in Haarlem een communitie voor zwangeren met spanningsklachten opgezet. Deze starten in mei en juni.(zie bijlage) De commu- nities worden gegeven door een verloskundige en een psychologe. Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen opnieuw op jullie begrip en hopen dat we je spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier kun- nen gaan begeleiden.

  Verloskundigen Coöperatie Haarlem en Meer

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard