1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Op blote voeten lopen? Goed idee voor je kind!

  Gepubliceerd op: 3-1-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-1-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als ouder is het soms lastig om te bedenken wat het beste is voor je kind. Moet je hem of haar nou wel of niet op blote voeten laten lopen? Er zijn genoeg redenen om je kind op blote voeten te laten lopen. In dit artikel lees je waarom het een goed idee is om je kind op blote voeten te laten lopen en waar je op moet letten als je je kind op blote voeten laat lopen.

  Waarom het een goed idee is om je kind op blote voeten te laten lopen

  Op blote voeten lopen is niet alleen fijn voor je kind, maar het heeft ook nog eens veel voordelen. Zo stimuleert het op blote voeten lopen de hersenontwikkeling van je kind. De zenuwuiteinden in de voeten staan in directe verbinding met de hersenen. Door op blote voeten te lopen, worden deze zenuwuiteinden gestimuleerd, wat goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.

  Daarnaast is het beter voor de voetontwikkeling van je kind als hij of zij op blote voeten loopt. Schoenen kunnen de voeten namelijk belemmeren in hun ontwikkeling. Door op blote voeten te lopen, kan je kind beter leren lopen en worden de spieren in de voeten sterker. Hierdoor kan je kind later beter schoenen dragen en zal hij of zij minder snel last hebben van voetproblemen.

  Niet bang zijn voor vuil of wondjes

  Veel ouders zijn bang dat hun kind vuil wordt of zich bezeert als hij of zij op blote voeten loopt. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Je kind kan prima op blote voeten lopen zonder dat hij of zij zich bezeert. Het is juist goed voor de ontwikkeling van je kind om verschillende ondergronden te voelen en te ervaren. Het kan ook helemaal geen kwaad als je kind een keer een schrammetje oploopt. Hierdoor leert hij of zij alleen maar beter om te gaan met kleine ongelukjes.

  Waar moet je op letten als je je kind op blote voeten laat lopen?

  Als je je kind op blote voeten laat lopen, zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je kind niet op hele harde of ruwe ondergronden te laten lopen, zoals asfalt of grind. Hierdoor kan je kind blauwe plekken of wondjes op de voeten krijgen. Het is beter om je kind op zachte en natuurlijke ondergronden te laten lopen, zoals gras, zand of aarde.

  Ook moet je er rekening mee houden dat je kind in de winter sneller koude voeten kan krijgen als hij of zij op blote voeten loopt. Het is dan verstandig om je kind warme sokken aan te doen of om hem of haar binnen op blote voeten te laten lopen. In de zomer kan je kind juist weer sneller verbranden als hij of zij op blote voeten loopt. Zorg er daarom voor dat je kind niet te lang op hete oppervlakken loopt, zoals het strand of het asfalt.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   21 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard