1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Slijmprop

  Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 1-6-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 1-6-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundepraktijk De Tantes
  De slijmprop is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, want het is hetgeen dat de baarmoedermond afsluit. Wanneer je deze prop verliest, betekent dit dat jouw baarmoedermond aan het rijpen is en jouw lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Wat is deze slijmerige massa precies en waar je moet op letten als je hem verliest?

  Sommige vrouwen schrikken een beetje als ze plots de slijmprop eruit zien komen. Het is een stukje dik en taai slijm, wat qua structuur een beetje lijkt op snot. Deze samenhangende, taaie massa wordt gevormd door het hormoon progesteron dat zich verzamelt in de baarmoedermond. Het vormt de afsluiting van de baarmoedermond en dient dus als bescherming. Ook voorkomt het de bevruchting van een tweede eicel die soms vrijkomt tijdens de zwangerschap. De slijmprop is dus echt een beschermingsmechanisme van het vrouwelijke lichaam!

  Wanneer verlies je de slijmprop?

  Er is geen regel voor wanneer je de slijmprop zult verliezen tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen komt hij al enkele weken voor de bevalling los, en bij andere vrouwen pas tijdens de bevalling! Ook kan het zijn dat je de prop met kleine beetjes verliest. Maak je dus niet druk als je uitgerekende datum eraan zit te komen en je nog geen slijmerige massa hebt gezien. Wanneer hij eruit komt, zal je het in ieder geval gelijk weten: het is een slierterige prop slijm van enkele centimeters, soms met wat bloed erbij, wat volkomen normaal is. Meestal is de prop van kleur troebel tot helder.

  Moet ik me druk maken om het verlies van mijn slijmprop?

  De slijmprop kan gepaard gaan met een klein beetje bloedverlies. Dit zit vaak vermengd in de slijmprop en kan rood of bruin zijn. Verlies je naast de slijmprop helderrood bloed? Dan is het goed om contact op te nemen met jouw verloskundige.

  Minder dan twee weken voor uitgerekende datum

  Wanneer je minder dan twee weken voor je uitgerekende datum je slijmprop verliest hoef je je nergens druk om te maken. Het is nog geen indicatie dat je weeën nu gaan beginnen, want dit kan nog enkele dagen tot weken erna gebeuren. Je hoeft je verloskundige niet te informeren over het verliezen van de slijmprop.

  Meer dan twee weken voor uitgerekende datum

  Wanneer je meer dan twee weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan zijn dat bij jou de baarmoedermond zich eerder klaarmaakt voor de bevalling, maar dat betekent niet dat je ook eerder gaat bevallen. Vooral als je al een kindje hebt, zal je baarmoedermond zich eerder gaan voorbereiden. Jouw lichaam weet wat het moet doen en gaat daardoor eerder aan de slag. Verlies je de slijmprop heel vroeg, dan maakt jouw lichaam weer een nieuwe aan.

  Slijmprop verloren: wat nu?

  Wanneer je je slijmprop verliest, kun je gerust verder gaan met het dagelijkse leven zoals je dat aan het doen was. Je baby wordt namelijk nog steeds beschermd door de vliezen, als deze nog niet zijn gebroken. Je kunt met een verloren prop dus nog gewoon zwemmen, vrijen of in bad gaan. Als je vliezen breken is dit een ander verhaal. Dan mag je niet meer vrijen, zwemmen of in bad gaan vanwege infectiegevaar.

  Een ding is zeker: met het verlies van de slijmprop maakt je lichaam zich klaar voor de bevalling. Het betekent echter niet dat je nu meteen gaat bevallen, want het kan nog dagen of weken duren. Veel vrouwen verliezen ook hun slijmprop pas tijdens de bevalling. Het kan je ook volledig ontgaan zijn dat je hem bent verloren, aangezien hij er vaak uitkomt op de wc.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard