1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De placenta (moederkoek)

    Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 12-30-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 12-30-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De groei van je kleine wondertje in je buik is afhankelijk van de moederkoek, oftewel de placenta. De moederkoek is een ontzettend belangrijk onderdeel van het hele systeem dat je baby in stand houdt. Wil je weten wat de precies de functies zijn van de placenta? Lees dan gauw verder!

    De placenta, ofwel moederkoek bevindt zich in de baarmoeder, en er is niet een bepaalde plek waar de placenta zal zitten. De plaats van de placenta hangt af van de plek waar de innesteling plaatsvond. De plek van de placenta in de baarmoeder maakt niet uit, zolang het de baarmoedermond maar niet afsluit. In de eerste paar weken zal de moederkoek zich vol ontwikkelen om de groei van je foetus te kunnen faciliteren. Rond de 12 weken zwangerschap heb je een volgroeide placenta!

    Functies van de placenta

    Verbinding en scheiding tussen moeder en kind

    • Verbinding. De moederkoek kan in week 12 al haar functies uitvoeren, wat er verschillende zijn. Zo dient de placenta als primaire verbinding tussen moeder en kind. Het zwangerschapsorgaan dient als verbinding om zuurstof en voedingsstoffen te kunnen transporteren van moeder naar baby. Er is een moederlijk en kinderlijk deel van de placenta, waar een membraan tussen zit die voorkomt dat de bloedsomloop van moeder en kind met elkaar in contact komen. Wel worden de nodige voedingsstoffen doorgelaten naar de baby. Dit gebeurt specifiek via de navelstreng. Ook worden er aan de andere kant van de placenta afvalstoffen en koolzuur van je baby afgestoten, die via de placenta dan weer in jouw lichaam kunnen worden verwerkt.

    • Scheiding. Naast een verbinding van moeder en kind, dient de placenta dus ook als een scheiding van moeder en kind. De bloedsomloop van beiden komt zo niet met elkaar in contact en blijft gescheiden. Het kinderlijk deel en het moederlijk deel hebben ook twee verschillende functies. Waar het moederlijk deel zich heeft ontwikkeld aan het baarmoederslijmvlies waar het embryo genesteld zit, heeft het kinderlijk deel zich ontwikkeld uit een deel van de embryo. De twee worden gescheiden door een membraan. Het is belangrijk dat de bloedbanen van moeder en kind gescheiden blijven, omdat de bloedgroepen kunnen verschillen. Als verschillende bloedgroepen met elkaar in contact komen, zou dit gezondheidsproblemen opleveren.

    Hormonen

    Daarnaast heeft de moederkoek een hormonale werking. De placenta produceert namelijk een aantal hormonen: progesteron, HPL, hCG en oestrogeen. Deze hormonen hebben allemaal hun eigen functie. Zo zorgt HPL ervoor dat het lichaamsvreemde gedeelte van je baby (van de papa) niet wordt afgestoten. Het hCG hormoon stimuleert de groei van het embryo. Oestrogeen zorgt ervoor dat de eierstokken op non-actief blijven, dat de melkproductie toeneemt en dat de baarmoeder groeit. Progesteron voorkomt dan weer dat de baarmoeder zich niet kan samentrekken, om vroeggeboorte te voorkomen.

    De nageboorte

    De placenta is dus behoorlijk belangrijk tijdens de zwangerschap, maar direct nadat je baby geboren wordt verliest deze zijn functie. De moederkoek wordt dan ook meestal 10 minuten tot een half uur na je baby geboren; dit wordt de nageboorte genoemd. Hierna blijft er een wond achter in de baarmoeder waar de placenta heeft gezeten, wat zorgt voor de bloedingen die je nog blijft hebben dagen tot weken na de bevalling.

    Wat te doen met de placenta?

    Er wordt beweerd dat de moederkoek zou kunnen helpen bij het herstel van de moeder na de bevalling. Het wordt dan ook steeds populairder om je placenta op te eten! Helaas is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit echt werkt, maar er zijn talloze verhalen te vinden op het internet van vrouwen die dit hebben gedaan en beweren positieve dingen te hebben ervaren. Je kunt je moederkoek rauw eten, in bijvoorbeeld een smoothie, maar je kunt er ook capsules van (laten) maken. Zie je dit niet helemaal te zitten, maar wil je je placenta ook niet gelijk weggooien of afstaan in het ziekenhuis? Dan kun je misschien een kettinkje laten maken van je verpoederde moederkoek.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard