1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  8 tips voor alleen bevallen tijdens de coronacrisis

  Gepubliceerd op: 4-15-2020Bewerkt op: 12-4-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-15-2020Bewerkt op: 12-4-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Ben je zwanger en moet je bevallen tijdens de coronacrisis? Logisch dat je dan wat onrustig bent, maar de geboorte van een baby is nog steeds het mooiste wat er is. Met deze tips zorg je dat je goed voorbereid bent op je bevalling tijdens het coronavirus.

  Coronacrisis en bevallen

  Voor iedereen is het een bizarre tijd, de coronacrisis. De situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks, ook in de zorg. Dit zorgt ervoor dat je de zwangerschap anders ervaart dan dat je van te voren had verwacht. Ook zijn er richtlijnen voor bevallen tijdens corona. In sommige gevallen zorgt de coronacrisis er ook voor dat je alleen moet bevallen. Helaas is het niet anders. Je kunt je hier zo goed mogelijk op voorbereiden, met deze acht tips!

  Stel je erop in

  De eerste tip is dan ook: stel je erop in. Hoe moeilijk de situatie ook is, niemand kan er op dit moment wat aan veranderen. Als jouw partner in de zorg werkt of besmet is met het coronavirus is het momenteel geen optie dat hij of zij bij de bevalling aanwezig is. Dit is ontzettend jammer en hier hadden jullie natuurlijk niet op gehoopt, maar probeer je erop in te stellen en te zorgen dat het toch een prettige bevalling wordt voor jou. Probeer er niet te veel over te piekeren en je negatieve gedachten te veel aandacht te geven, maar probeer te focussen op positieve dingen.

  Maak het jezelf comfortabel

  Denk van te voren goed na over wat je nodig hebt tijdens je bevalling waardoor je je zoveel mogelijk op je gemak voelt. Als je partner er niet bij mag zijn is het misschien een goed idee om met zijn tweeën een muzieklijst samen te stellen die je kunt luisteren voor de bevalling, maar ook tijdens. Ook kun je bijvoorbeeld het hoofdkussen van je partner meenemen naar het ziekenhuis, met zijn of haar herkenbare geur erop. En het klinkt misschien gek, maar Facetime of Skype kan in deze situatie ook een goede oplossing zijn om je partner bij de bevalling te betrekken.

  Focus op ontspanning

  Je zenuwstelsel regelt automatische processen in je lichaam, zoals ademhalen, je hartslag, hormoonaanmaak en ook de bevalling. Je zenuwstelsel reageert op stress en op ontspanning. Doordat je nu misschien meer stress ervaart door de coronacrisis is het belangrijk om te zorgen voor veel ontspanning. Focus daarom op dingen waardoor jij ontspannen wordt. Bijvoorbeeld door een wandeling in het bos (waar geen andere mensen komen), door muziek te luisteren, of door yoga- of meditatieoefeningen te doen. Dit zorgt ervoor dat je met een ontspannen zenuwstelsel de bevalling in gaat.

  Volg niet non-stop coronanieuws

  De hele dag door kun je nieuws over het coronavirus volgen, waar je ook maar wilt. Via televisie, kranten staan er vol mee, op het internet is van alles te vinden. Zelfs als je gewoon lekker muziek wil luisteren via de radio hoor je regelmatig iets wat te maken heeft met het coronavirus. Het is uiteraard belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Maar beslis bijvoorbeeld om alleen persconferenties en het nieuws op televisie aan het eind van de dag te volgen. Zo blijf je op de hoogte, maar zorg je dat het corona-nieuws geen overhand neemt in je zwangerschap.

  Doe dingen waardoor je lichaam endorfine aanmaakt

  Endorfine is een stofje waardoor je je prettig voelt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit is tijdens je zwangerschap fijn, maar vergroot ook de kans dat je lichaam tijdens de bevalling genoeg endorfine aanmaakt. Dingen die een endorfine-boost geven zijn bijvoorbeeld: dansen, sporten (als dat fysiek nog kan), yoga, zonnestralen, wandelen op een rustige plek waar geen andere mensen komen, lachen (kijk naar een grappige film of haal oude herinneringen op met vrienden via FaceTime of je partner).

  Omring jezelf met positieve mensen

  Heb je mensen in je omgeving die het veel over het coronavirus hebben? Mijd die dan. Je ziet natuurlijk sowieso veel minder mensen dan gewoonlijk, maar maak je deel uit van een groepsapp waarin veel over de coronacrisis gesproken wordt, is het handig om daar nu niet te veel in mee te gaan. Positieve aandacht van vrienden en familie (telefonisch, via FaceTime of Skype) kan zorgen voor veel steun!

  Maak veel contact met je baby

  Je ongeboren baby merkt al veel van de buitenwereld. Vooral door de stemming van de moeder. Het is niet erg om af en toe gespannen of verdrietig te zijn. Geen enkele vrouw zal 9 maanden lang vrolijk en ontspannen zijn. Maar tijdens deze bizarre, spannende, periode is het goed om je baby wat extra aandacht te geven door bijvoorbeeld het aaien over je buik of praten tegen je baby. Door je baby zo liefde te geven, maak je oxytocine aan en daar worden jullie allebei rustig van.

  Heb vertrouwen in jezelf!

  Jij kunt dit! Tijdens de bevalling komt namelijk het beste in je naar boven. Vertrouw op jezelf! En heb ook vertrouwen in de hulp die je krijgt in het ziekenhuis tijdens de bevalling. De coronacrisis zorgt ook voor veel saamhorigheid en inlevingsvermogen in de maatschappij, ook bij verloskundigen. Zij willen het beste voor je en zorgen daar ook voor!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard