Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige

BabyZo kun je je babys hersenontwikkeling stimuleren vanaf de geboorte

Zo kun je je baby’s hersenontwikkeling stimuleren vanaf de geboorte!

ZP® - Magazine

, 18 May 2020 21:03Laatste update op: 21 May 2021 20:16

We weten allemaal dat een baby een grote spons is van alles wat er om hem heen gebeurt. Daarom is het een goed idee om al vanaf de geboorte de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, en je kunt het op deze simpele manieren aanpakken.

De hersenontwikkeling van je baby

Je baby is in de eerste drie jaar van zijn leven enorm bezig met het ontwikkelen van zijn hersenen. Alhoewel hij er als baby nog niet veel over kan zeggen, zijn de hersenen van je baby een grote spons die alles proberen te absorberen wat er om zich heen gebeurt. Wel 80% van de ontwikkeling van de hersenen van je kindje vindt plaats tussen zijn geboorte en derde verjaardag! Daarom kun je al vroeg beginnen met het stimuleren van de hersenontwikkeling.

Andere leuke feitjes over de hersenontwikkeling van je baby zijn:

 • In het eerste levensjaar verdrievoudigt het volume en gezicht van de hersenen van je baby!
 • Je baby’s hersenactiviteit is twee keer zo hoog als die van een volwassene.
 • Iedere dag worden zo’n 700 nieuwe hersenverbindingen gelegd bij je baby.

6 tips om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren

 1. Beschrijf alles wat je ziet en doet

Dit is een uitstekende manier om interactief te zijn met je baby. Door alles te omschrijven wat jij ziet en doet, is je baby vanaf jong al betrokken en leert objecten en handelingen te herkennen. Dit is iets dat je erg gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt toepassen! En je baby zal het daarnaast heerlijk vinden om je ewoon lekker te horen praten.

 1. Tel wanneer je maar kan

Ook een erg makkelijke tip om toe te passen in het dagelijks leven. Het is van groot nut voor je baby om zoveel mogelijk dingen voor hem te tellen! Je kunt dit doen met je vingers, het aantal kusjes die je geeft, het aantal knoopjes dat je dicht moet doen, ga zo maar door!

 1. Druk verschillende emoties uit

Door je emoties een gezicht te geven, leert je baby hoe verschillende gevoelens en emoties eruit zien. Ben je blij, laat dan volop zien dat je blij bent door te lachen. Ben je een beetje down en niet zo vrolijk, trek dan een iets triester gezicht. Zo leert je baby ook zijn eigen emoties te herkennen en uit te drukken, wat erg goed is voor zijn ontwikkeling.

 1. Laat je baby kennis maken met verschillende texturen en temperaturen

Laat je baby voorzichtig zachte, harde, koude en warme dingen aanraken en benoem hierbij wat je baby aan het voelen is. Verschillende texturen vinden baby’s hartstikke interessant, dus een zogenaamd voelboekjeaanschaffen is ook een goed idee!

 1. Raak bepaalde lichaamsdelen van je pasgeboren baby aan

Sommige aanrakingen worden door de hersenen van een pasgeboren baby beter geregistreerd. Het gaat hierbij vooral om aanrakingen rondom de mond, handpalmen en voetzolen. Hier kun je dus extra veel kusjes en aandacht geven! Alle soort aanraking op de huid is echter belangrijk tijdens de babyperiode.

Wat doe jij om de ontwikkeling van je baby’s hersenen te stimuleren? Wanneer ben je hiermee begonnen? Laat het weten in een comment!

Meer over dit onderwerp:

 • Taalontwikkeling van je baby stimuleren: hoe en wanneer?

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard