1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe laat ik mijn baby wennen aan het eten van vaste voeding?

  Gepubliceerd op: 6-6-2016Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-6-2016Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je baby is binnenkort toe aan vaste voeding. Een fruithapje, een groentehapje. Wat ga je je kind het eerste geven? En wanneer begin je aan vaste voeding bij je baby? Misschien krijg je van alle kanten verschillende adviezen en wordt de verwarring alleen maar groter. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen.

  Wanneer baby vaste voeding?

  Vroeger was het allemaal best eenvoudig. Was je baby drie maanden oud, dan begon je met de eerste fruitpap. Een maandje later begon je met de groentepap. Voor elke ouder hetzelfde advies, voor elke baby dezelfde richtlijnen.

  Tegenwoordig ligt dat wat anders. We weten ondertussen dat vaste regels niet echt gebaseerd zijn op de verwachtingen en gevoeligheden van ouders en kind. Je wilt zelf weten wanneer je kind er klaar voor is en misschien lukt dat met volgende criteria:

  1. Kan je baby flink rechtop zitten? Met een wiebelend hoofd en onderuitgezakte houding is het echt nog te vroeg om met een lepel te eten.
  2. Gaat de mond van je baby open wanneer er voedsel in de richting van de mond komt?
  3. Is je baby zwaar en groot genoeg? Wanneer het geboortegewicht verdubbeld is, is de kans groot dat je baby klaar is voor vast voedsel.
  4. Kan je baby voedsel van de lepel naar zijn mond brengen? Dit is een techniek die baby’s niet onmiddellijk hebben. Hier zul je dus even op moeten wachten.

  Starten vaste voeding baby

  Het is misschien een goed idee om de overgang van melkvoeding naar vaste voeding rustig aan te doen. Wanneer je baby volledig over zijn toeren is van de honger hoef je je baby natuurlijk niet te laten wennen aan vaste voeding.

  Je kan beginnen met een half flesje melk te geven gevolgd door enkele lepeltjes vaste voeding. Ze zal dan niet heel veel binnen krijgen, maar zie het als een oefenmoment. Geef je baby verder zijn melk zoals anders. Je zult zien dat je baby meer en meer van de vaste voeding gaat eten en de melk minder nodig heeft. Op deze manier kun je je baby geleidelijk laten wennen aan vaste voeding.

  Eerste baby hapjes: Groenten of fruit? Of granenpap?

  Er is geen enkele studie die aantoont dat het ene meer voordelen heeft dan het andere. Of je nu eerst met fruit begint of eerst met groenten, volgens onderzoeken maakt het niet echt uit. Vlees hoeft in het begin nog niet. Jouw baby krijgt voorlopig al zijn voedingsstoffen binnen via de melk die hij drinkt.

  Starten met babygranen verwerkt in de melk kan uiteraard ook. Zo kan je baby wennen aan het eten met een lepel, zonder ook aan een nieuwe smaak te hoeven wennen. Op die manier gaat het proces nog geleidelijker.

  Luister naar je eigen gevoel

  Doe vooral wat goed voelt voor jezelf en voor je baby. Stress zorgt er alleen maar voor dat de overgang en het wennen aan vaste voeding moeilijker gaat.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard