1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Flesvoeding voor je baby

  Gepubliceerd op: 11-27-2019Bewerkt op: 6-21-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-27-2019Bewerkt op: 6-21-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Weet jij al hoe je je baby gaat voeden? Borstvoeding wordt vaak gestimuleerd vanwege de antioxidanten. Maar misschien wil of kan jij geen borstvoeding geven. Dan is flesvoeding een goed alternatief. Hier lees je alles over flesvoeding.

  Borstvoeding versus flesvoeding

  Iedereen heeft een mening over borstvoeding en flesvoeding. Sommigen zijn van mening dat flesvoeding slecht is voor je baby en borstvoeding the way to go is. Tegenwoordig komt flesvoeding qua samenstelling steeds meer in de buurt bij borstvoeding. Het is daarom een goed alternatief als je, om welke reden dan ook, geen borstvoeding kan of wil geven. Het is jouw keuze, kies waar jij je comfortabel bij voelt.

  Benodigdheden flesvoeding

  Als je besluit om flesvoeding te geven zijn er een aantal dingen die je, naast flesvoeding in poedervorm, nodig hebt.

  • Zorg dat je minimaal twee flessen hebt met een inhoud van 240cc. Je wilt ze natuurlijk ook schoonmaken, en op deze manier heb je altijd een schone fles bij de hand. Daarnaast moet er een duidelijke maatverdeling op de flessen staan. Je kunt hierbij kiezen voor een plastic of glazen fles. Deze keuze is geheel aan jou, de ene fles is niet beter dan de andere.
  • Minimaal 2 (fles)spenen
  • Een flessenborstel om de flessen mee schoon te maken
  • Flessenwarmer of magnetron
  • Stoomsterilisator voor je flesjes

  Welke flesvoeding heb ik nodig?

  Er zijn diverse soorten flesvoeding, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan zeer begrijpelijk dat je even niet weet welke flesvoeding het beste is voor jouw baby. De eerste maanden kun je het beste kiezen voor flesvoeding waar ‘volledige zuigelingenvoeding’ op staat. Deze bevat alle stoffen die jouw baby de eerste maanden nodig heeft en is vergelijkbaar met moedermelk. Na zes maanden stap je over op opvolgmelk. De standaard flesvoeding is op basis van koemelk, in sommige gevallen wordt er voor sojamelk gekozen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koemelkallergie. Het merk van flesvoeding maakt in principe niet uit. Elk merk moet aan bepaalde eisen voldoen, vanwege de Warenwet. Daarom zit er amper verschil in de samenstelling en kun je gerust een B-merk kiezen.

  Wil je overstappen op andere flesvoeding? Bijvoorbeeld vanwege krampjes? Overleg dit dan eerst met het consultatiebureau of de huisarts. Soms is de voeding niet de reden van de klachten van je baby. Krampjes kunnen ook worden verholpen metInfacol.

  De fles steriliseren

  Het is belangrijk dat je de eerste zes maanden de flessen en spenen van je baby steriliseert, in verband met bacteriën. Je kunt hiervoor water koken en ze 3 minuten onderdompelen of een steriliseerapparaat gebruiken. De eerste zes maanden dien je dit elke dag te doen. Zorg dat de flessen en (fles)spenen daarna op een schone en afgesloten plek worden bewaard. Dit kan bijvoorbeeld in de koelkast.

  De fles klaarmaken

  Het lijkt in het begin nog lastig: een fles klaarmaken. Geen paniek, na een tijdje is het routinewerk. Het is belangrijk dat je altijd je handen wast wanneer je een fles gaat klaarmaken, in verband met bacteriën. Vul het flesje niet met warm water maar met koud water. Verwarm daarna het water, dit kun je doen door een flessenwarmer of magnetron. Lees daarna de verpakking, hier staan instructies op voor het klaarmaken van de fles. Let er bij de magnetron op dat de flesvoeding dan wel goed verspreid is, schud voor alle zekerheid even.

  Wanneer het flesje klaar is, check je altijd even de temperatuur. Deze mag namelijk niet hoger zijn dan 35 graden. Druppel daarom altijd even wat melk op je pols, zo voel je zelf aan of het niet te heet is. Voed je baby binnen een uur, anders kan de melk vol gaan zitten met bacteriën.

  De fles schoonmaken

  Laat de fles, na het geven van de fles, niet te lang staan. Zorg dat je vlak daarna de fles en speen gaat spoelen. Het enige wat je verder nodig hebt is: heet water, afwasmiddel en een flessenborstel. Hiermee kan je je fles weer helemaal schoon krijgen. Heb je geen tijd of zin om af te wassen en heb je een vaatwasser? Dan kunnen de fles en de speen ook in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat de vaatwasser op 55 graden of hoger staat.

  Vitaminen bij flesvoeding

  In flesvoeding zitten al veel van de benodigde stoffen die jouw baby nodig heeft. Daarnaast heeft hij ook vitamine D nodig. Het is belangrijk dat je baby vanaf de geboorte tot aan zijn vierde levensjaar 10 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt. Drinkt je baby minder dan 500ml flesvoeding per dag? Dan is het belangrijk dat je baby ook extra vitamine K binnenkrijgt. Overleg dit met je kraamverzorgster of het consultatiebureau, zij kunnen je hierover adviseren.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard