1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Je baby laten boeren: waarom en hoe doe je dat?

  Gepubliceerd op: 1-20-2020Bewerkt op: 11-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-20-2020Bewerkt op: 11-28-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je baby heeft net gedronken en je merkt dat hij ergens last van heeft. Misschien is het tijd voor een boertje. Er zit waarschijnlijk wat lucht in de maag van je baby. Maar hoe kun je je baby helpen met het laten van een boertje?

  Waarom baby laten boeren?

  Een baby heeft baat bij het laten van een boertje wanneer er lucht in zijn maag zit. Deze lucht komt vaak mee tijdens het drinken van borstvoeding of flesvoeding. Je baby weet namelijk nog niet zo goed hoe hij kan ademen en drinken tegelijk. Daarom laten ouders hun baby vaak na het drinken een boertje laten. Lucht in zijn maag geeft je baby niet alleen een oncomfortabel gevoel, het zorgt er ook voor dat je baby sneller vol zit. Heeft je baby nog niet veel gedronken en stopt je baby met drinken? Een boertje is dan misschien wel de oplossing, er wordt dan weer ruimte vrij gemaakt in de maag van je baby.

  Oorzaken boeren baby

  Naast dat je baby nog niet zo goed kan ademen en drinken tegelijk, zijn er nog meer oorzaken die ervoor zorgen dat je baby een boer moet laten:

  • Te gulzig drinken: is je baby soms iets te gulzig tijdens het drinken? Dan is de kans groot dat er meer lucht in de maag van je baby terecht komt.
  • Spijsvertering: de spijsvertering van je baby werkt nog niet optimaal, omdat deze nog verder moet ontwikkelen. Hierdoor heeft je baby vaker last van gasvorming en boeren.
  • Te veel lucht bij aanleggen of aanhappen: let tijdens het voeden goed op of je baby de speen van de fles of jouw tepel goed in zijn mond heeft. Wanneer dit niet het geval is kan er extra lucht in de maag van je baby terecht komen.
  • Sterk toeschietreflex: wanneer jouw toeschietreflex tijdens het geven van borstvoeding sterker is dan normaal, houdt dit in dat je baby meer voeding binnenkrijgt dan normaal.

  Hoe baby laten boeren?

  Je kunt je baby op verschillende manieren helpen om een boertje te laten. Je zult hierbij moeten aftasten welke manier jouw baby het fijnste vindt. Boert je baby niet gelijk? Geen zorgen, soms kan het wel 30 minuten duren. Het is wel handig om altijd een spuugdoekje of hydrofiel doek neer te leggen, mocht er wat voeding omhoog komen tijdens het boeren.

  • Hoofdje op je schouder. Dit is een welbekende houding om je baby te laten boeren. Zorg ervoor dat je baby met zijn gezicht naar je toe ligt. Je baby heeft hierbij wel ondersteuning nodig, dit kun jij hem geven door je hand onder zijn billen te plaatsen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.

  • Op schoot zitten. Zet je baby bij jezelf op schoot, je baby zit nu met zijn zijkant tegen je aan. Nu is het tijd om je baby iets naar voren te laten buigen. Je kunt je baby ondersteunen door je wijsvinger en duim onder de kin van je baby te plaatsen. Je zult merken dat je andere vingers nu automatisch de buik en borst van je baby ondersteunen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.

  • Liggend op je onderarm. Bij deze positie is het handig dat je baby op je rechter onderarm ligt. Je legt je baby zo neer dat hij met zijn gezicht van je af ligt. Je kunt het hoofdje van je baby ondersteunen door je hand te gebruiken. Nu kun je je baby iets naar voren laten buigen en zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen.

  Baby slaapt tijdens of na voeding, en nu?

  Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen. Heb je zelf het vermoeden dat er lucht uit moet? Je kunt je baby dan tijdens het slapen in één van de houdingen vasthouden zodat het boertje beter omhoog komt.

  Baby spuugt tijdens boeren

  Het zal nog vaak gebeuren dat je baby spuugt wanneer hij een boertje moet laten. Er komt soms wat voeding mee wanneer er lucht omhoog komt bij je baby, ook wel reflux genoemd. Dit is onschuldig en kan geen kwaad zolang je baby verder goed drinkt en blijft groeien. Wanneer je baby vaak moet spugen en je merkt dat hij minder drinkt en groeit, raadpleeg dan het consultatiebureau of je huisarts. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een refluxziekte of een allergie.

  Boeren en krampjes

  Als je baby maar moeilijk boertjes wilt laten of altijd wel lucht blijft houden in zijn maag en darmpjes, kunnen er darmkrampjes ontstaan. Een hulp middel kan danInfacolzijn. Dit is een effectief medisch hulpmiddel bij darmkrampjes en kan vanaf de geboorte én voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Infacol helpt vastzittende lucht in de maag en darmen te bevrijden en wordt niet in het lichaam opgenomen.

  Waardoor kan je baby de hik krijgen?

  • Temperatuurverschil in de maag
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard