img
Kanaal: zwangerenportaal.nl
Het officiƫle zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Baby reflexologie - massage van babyvoetjes helpt

Baby's kunnen niet praten. En dat kan voor de ouders soms enorm frustrerend zijn. Je weet niet wat er aan de hand is, en het gehuil gaat je aan je hart. Toch is er iets wat je kunt doen. Masseren van de voetjes helpt niet alleen bij het verstevigen van de band met je kindje.

Het werkt tevens bij diverse klachten zoals:

 • obstipatie
 • krampjes
 • harde ontlasting
 • winderigheid
 • betere voedingsopname en toename van gewicht bij te vroeg geboren kindjes
 • astma
 • neusverkoudheid
 • slecht inslapen
 • slecht doorslapen
 • huidproblemen
 • oorpijn
 • klachten bij tandjes krijgen

Reflexzonetherapie

Baby reflexologie kan al direct vanaf de geboorte ingezet worden. Het is een veilige en natuurlijke manier van het verlichten van klachten. Naast dat het verlichting biedt, ervaren de meeste baby's het als zeer ontspannen. En omdat jij als ouder erbij bent en lekker met je kindje op de behandeltafel/stoel ligt, is het een relaxmomentje voor jullie beiden.

Raadpleeg altijd een arts wanneer je de situatie niet vertrouwt. Reflexzonetherapie kan ondersteunen, maar medisch advies niet vervangen.

Deze voetenkaart laat goed zien hoe de reflexzones gesitueerd zijn onder de voeten:

Voetenkaart

1. Hoofd en tanden

Doorkomende tandjes en de bijbehorende pijn horen bij opgroeiende baby's. Een bijtring kan hierbij wat verlichting geven. In de reflexzonetherapie masseren we de toppen van de teentjes. De toppen van de teentjes helpen ook bij hoofdpijn, en geeft een enorm ontspannend gevoel.

2. Sinussen

Verstopte holtes kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn. Ze kunnen een enorme druk in het hoofdje geven. Daarnaast is er een constante stroom van snottebellen. De pijn kun je verlichten door de onderkant van de teentjes met zachte druk te masseren.

3. Longen

Als je kindje veel hoest, benauwd lijkt te zijn of piepend ademhaalt zou je bal van de voet met zachte druk en ronddraaiend kunnen masseren. De zone van de long bevindt zich net onder de tenen.

4. Maagstreek

Wanneer er zich klachten voordoen in de maagzone kan zich dat uiten in misselijkheid, maagproblemen en krampjes. Onder de bal van de voet zit een klein gebied dat correspondeert met de maagstreek, het deel dat tussen de buik en de longen zit. Masseer dit gebied zachtjes.

5 en 6. Bovenbuik en onderbuik

Een typische babykwaal is darmkrampjes. Daarnaast kan er obstipatie voorkomen, of wordt de voeding moeilijk verteerd. Door de middenpool van het voetje tot aan de hiel met zachte druk te masseren kunnen de klachten verlicht of opgelost worden. Reflexzonetherapie draagt bij om de spijsvertering te ondersteunen. De voeding wordt beter opgenomen, afvalstoffen sneller uitgescheiden en de ontlasting zachter.

7. Bekken

De hiel staat voor het bekkengebied. Naast het feit dat het erg ontspannend aanvoelt kan het verlichting geven wanneer een kindje last heeft van de heupjes. Dat kan door de snelle groeispurt komen of doordat er pijn in de heupjes is door een groeiafwijking.

Bovenstaande is goed toepasbaar bij babyvoetjes. Wanneer je er vragen over hebt, neem dan contact op met een ervaren therapeut bij jou in de buurt.

Auteur van dit artikel:
Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten
De VNRT is de beroepsvereniging van gekwalificeerde, zelfstandig werkende reflexzonetherapeuten. Haar licentieleden hebben naast een gedegen opleiding reguliere medische kennis, omgangskunde en voeding, diepgaande kennis van de reflexzonetherapie.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!