1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Extra deken voor je baby in de winter, of toch niet?

  Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als ouder wil je niets liever dan zorgen dat je baby comfortabel en veilig slaapt. Vooral tijdens de winter kan het lastig zijn om te bepalen welke pyjama en hoeveel dekens genoeg zijn voor je kindje in bed. Moet je een extra deken gebruiken, of is dit te warm? Is extra kleding nodig? En is er een risico op oververhitting? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en geven we je handige tips en weetjes om de slaapomgeving voor je baby comfortabel en veilig te houden tijdens de koude wintermaanden.

  Extra deken in de winter voor je baby

  Heeft je baby een extra deken nodig tijdens de winter? Tijdens de winter is het verstandig om je baby extra warm te houden, maar het is belangrijk om te weten dat teveel dekens niet altijd de beste optie zijn. Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten. Als je baby ouder is dan 6 maanden, overweeg dan om een dunne, ademende extra deken te gebruiken en de slaapkamer op een comfortabele temperatuur te houden.

  Extra kleding tijdens het slapen in de winter?

  Heeft je baby extra kleding nodig tijdens het slapen in de winter? Ja, extra kleding kan helpen om je baby warm te houden tijdens de winter. Het is aanbevolen om baby's in warme slaapkleding te laten slapen, zoals een slaapzak of slaapromper, en eventueel een warme trui eroverheen. Zorg er wel voor dat de slaapkleding niet te warm is en niet afknellend, zodat je baby voldoende bewegingsruimte heeft en comfortabel blijft.

  Kan een baby het ook te warm krijgen in bed, en is dat gevaarlijk?

  Ja, een baby kan het ook te warm krijgen in bed. Dit kan leiden tot oncomfortable slaap en zelfs oververhitting, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van je baby en soms kan leiden tot wiegendood. Het is belangrijk om de slaapkamer op een comfortabele temperatuur te houden, tussen de 16 en 20 graden Celsius. Vermijd ook het gebruik van warme kruiken of elektrische dekens in de buurt van je baby. Als je een kruik wilt gebruiken voor je baby, is het belangrijk om te onthouden dat het alleen bedoeld is om het bedje voor te verwarmen. Het gebruik van een kruik kan de lichaamstemperatuur van je baby te snel laten stijgen, wat de kans op wiegendood vergroot.

  Tips en weetjes voor een comfortabele nachtrust voor je baby tijdens de winter:

  • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving voor je baby, met een geschikte matras en beddengoed.
  • Houd de slaapkamer op een comfortabele temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Voor pasgeborenen (de eerste 6 tot 8 weken) mag het iets warmer zijn. Voel aan de nek of voetjes van je baby om te controleren of ze niet te warm of te koud zijn. Deze moeten aangenaam warm aanvoelen.
  • Laat je baby in warme slaapkleding slapen, zoals een slaapzak of slaapromper.
  • Overweeg het gebruik van een dunne, ademende deken voor kinderen ouder dan 6 maanden.
  • Vermijd het gebruik van warme kruiken of elektrische dekens in de buurt van je baby.
  • Controleer regelmatig of je baby niet te warm of te koud is, en pas de slaapomgeving aan indien nodig.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

  • group-image
   6 maanden geleden

   Slapende schatjes

   16 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard