1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Temperatuur van je baby

    Gepubliceerd op: 1-15-2020Bewerkt op: 5-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-15-2020Bewerkt op: 5-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De eerste periode na de geboorte heeft je baby vaak nog geen consistente lichaamstemperatuur. Het is belangrijk om de temperatuur van je baby dan regelmatig te meten, zodat je ondertemperatuur of koorts tijdig ontdekt. Wat is een normale baby temperatuur? En wanneer raadpleeg je de huisarts?

    Temperatuur baby

    Je baby heeft de eerste tijd na de geboorte nog tijd nodig om zijn temperatuur te regelen. Hierdoor wisselt zijn temperatuur sterk. Het is belangrijk dat je baby een stabiele temperatuur heeft, want dit is essentieel voor zijn ontwikkeling. Door regelmatig de temperatuur van je baby te meten kun je ondertemperatuur of koorts op tijd herkennen. Je baby kan zijn temperatuur nog niet via zijn hoofd regelen, daarom is het dragen van een mutsje erg belangrijk na de geboorte. Na een week heeft je baby dit vaak al beter onder controle.

    Je baby op temperatuur houden

    Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby op temperatuur blijft:

    • Een mutsje: die schattige babymutsjes zijn er niet voor niets. Ze zijn vooral tijdens de eerste week belangrijk voor de temperatuur van je baby.
    • Een kruik: hiermee zorg je ervoor dat het bedje van je baby of de box de juiste temperatuur heeft. De omgevingstemperatuur is namelijk van groot belang voor de temperatuur van je baby.
    • Kleding: stem de outfit van je baby af op de temperatuur. Het lijkt heel logisch, maar soms maakt iets extra’s toch net dat verschil. Verschillende temperaturen vragen om andere babykleding. Voel een tijdje na het aankleden of het voorhoofd of het nekje van je baby goed aanvoelt. Te warm? Kleed je baby minder warm aan. Te koud? Trek je baby warmere kleding aan.
    • Omgevingstemperatuur: Een warme ruimte is fijn, maar een baby moet het niet te warm hebben. De aanbevolen temperatuur van de babykamer is 18 graden. Een zwetende baby is foute boel. Houd daarom rekening met de weersomstandigheden en de kamertemperatuur.

    Wat is een normale temperatuur voor mijn baby?

    Een normale lichaamstemperatuur van een baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 °C. Hier zit wat speling in, want de lichaamstemperatuur van je baby is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur en hoe warm je baby gekleed is.

    Ondertemperatuur

    De temperatuur van je baby is minder dan 36 °C. Soms is de meting dan niet correct, omdat de thermometer net niet diep genoeg is ingebracht. Meet opnieuw en check of het topje van de thermometer niet meer zichtbaar is tijdens de meting, dan zit de thermometer diep genoeg. Blijf de temperatuur hetzelfde, bel dan de verloskundige of huisarts voor advies. Ondertemperatuur kan duiden op een infectie. Probeer je baby ondertussen zo warm mogelijk te houden. Dit kun je doen door warme kleding, een dekentje of warm het bedje op met een kruik. Ook kun je je baby met je eigen lichaamswarmte verwarmen.

    Lage temperatuur

    De temperatuur van je baby zit tussen de 36 en 36,5 °C. Dit is nog geen reden om de huisarts of verloskundige in te schakelen. Kleed je baby warmer aan en meet even later nog een keer. Blijft je baby, ondanks het warme aankleden, toch rond de 36 en 36,5 °C? Bel dan de huisarts of verloskundige voor advies.

    Verhoging

    Je baby heeft een temperatuur tussen de 37,5 en 38 °C. Misschien heeft je baby het warm vanwege te warme kleding. Kleed je baby iets minder warm aan en meet even later opnieuw.

    Koorts

    De temperatuur van je baby is hoger dan 38 °C, je baby heeft koorts. Bel de verloskundige of huisarts voor advies. Koorts kan duiden op een infectie. Kijk ondertussen wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je baby zijn warmte kwijt kan en voldoende drinkt. Bijvoorbeeld door minder warm aan te kleden. Als een baby onder de drie maanden koorts heeft moet je altijd contact met je huisarts, huisartsenpost of verloskundige opnemen. De enige uitzondering hierop vormen de eerste 48 uur na vaccinatie.

    Hoe vaak meet ik de temperatuur van mijn baby?

    Tijdens de kraamtijd het belangrijk dat de temperatuur van je baby elke dag wordt gemeten. De eerste drie dagen zelfs na elke verschoning. Dit wordt vaak gedaan door de kraamverzorgende. Na de kraamtijd is een dagelijkse meting niet meer nodig. Je kunt dan regelmatig even het voorhoofd of de nek van je baby voelen en op basis daarvan nog meten.

    Opnemen temperatuur baby

    Bij een baby kan je de temperatuur het best rectaal meten. Zorg ervoor dat je altijd de thermometer eerst ontsmet voordat je deze gebruikt. Daarna smeer je de bovenkant van de thermometer in met wat vaseline. Wanneer je dat hebt gedaan kun je de thermometer inbrengen bij de anus van je baby. Zorg ervoor dat deze er ongeveer 1,5 centimeter in zit. Dit betekent dat je het puntje van de thermometer niet meer ziet. Nu wacht je totdat de thermometer gaat piepen, wat inhoudt dat de temperatuur gemeten is. Je kunt nu de temperatuur aflezen.

    Oorzaken verandering temperatuur baby

    Wanneer je baby een afwijkende temperatuur heeft kan dit verschillende oorzaken hebben. Het hoeft geen reden te zijn voor paniek.

    • Verkeerde meting: dit is vooral op toepassing bij een lage lichaamstemperatuur. Soms geeft de thermometer een lage lichaamstemperatuur weer omdat de thermometer niet diep genoeg is ingebracht. Meet opnieuw en check of het topje van de thermometer niet meer zichtbaar is tijdens de meting, dan zit de thermometer diep genoeg.
    • Omgevingstemperatuur: de omgeving heeft invloed op de temperatuur van je baby. Dit kan soms verklaren waarom je baby een lage of hoge temperatuur heeft. Is de omgeving koud, dan heeft je baby warme kleding nodig. Wanneer de omgeving juist warm is, kleed je je baby minder warm aan.
    • Huilen: heeft je baby net een flinke huilbui gehad? Dat kan een hoge lichaamstemperatuur veroorzaken. Je baby krijgt dan ook rode wangetjes en gaat zweten. Wacht dan even met meten totdat je baby weer gekalmeerd is en minder warm aanvoelt.
    • Inspanning: je herkent het vast wel bij jezelf. Je hebt zojuist veel inspanning geleverd en krijg het daardoor erg warm. Zo werkt het ook bij je baby. Wanneer je baby zich flink inspant, zal dit invloed hebben op zijn lichaamstemperatuur. Zorg ervoor dat je baby weer rustig is voordat je opnieuw gaat meten.
    • Infectie: wanneer je baby een infectie heeft zal dit invloed hebben op zijn temperatuur. Dit kan zorgen voor ondertemperatuur of koorts. Vermoed je dat je baby een infectie heeft? Neem dan altijd contact op met de huisarts of verloskundige.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard