1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

  Gepubliceerd op: 12-27-2023Bewerkt op: 12-27-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-27-2023Bewerkt op: 12-27-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Zindelijkheidsbox
  Dit heb je jezelf vast al eens afgevraagd. Vooral wanneer je anderen in je omgeving hierover hoort. Wanneer je niet goed weet waar je op moet letten, heb je ook geen idee wanneer het juiste moment hiervoor is. Natuurlijk is ieder kind uniek en heeft ieder zijn of haar eigen tempo, maar toch zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten.

  Starten tussen de 2 en 2,5 jaar

  Wij adviseren om te starten vanaf de leeftijd van 2 en 2,5 jaar. Tientallen jaren geleden was het heel normaal om met deze leeftijd of zelfs nog vroeger te beginnen. De luiers waren onder andere van stof en deze zaten lang niet zo comfortabel voor een kind waardoor ze ook vroeg zindelijk waren.

  Jonge kinderen zijn ook erg leergierig en nog niet zo gehecht aan de luier. Ze imiteren ouders veel sneller waardoor ze ook sneller kunnen leren, maak hier dus gebruik van! Door op tijd te beginnen heeft je kind later minder kans op blaasontsteking, langdurige incontinentie, constipatie of bedplassen. Ook geeft het jullie meer tijd en ruimte voordat je kind naar de basisschool gaat en verplicht zindelijk moet zijn.

  De signalen

  Er zijn een aantal signalen die duidelijk kunnen maken of jouw kind klaar is om te starten met zindelijkheidstraining. Is jouw kind al geïnteresseerd in het potje of de wc en is je privacy op de wc tegenwoordig ver te zoeken? Dan kan dit er al op duiden dat hij of zij klaar is om het eens zelf te proberen. Ook het aangeven dat je kind iets in de luier heeft gedaan kan een signaal zijn om te starten met zindelijkheidstraining en zo hebben we er nog een paar:

  • Kan je kind zelfstandig lopen: Het vermogen om zelfstandig te lopen is een belangrijke mijlpaal voor zindelijkheidstraining. Het stelt je kind in staat om zelfstandig naar het toilet te gaan wanneer dat nodig is.

  • Kan je kind nee zeggen: Als je kind in staat is om “nee” te zeggen en basiswoorden te begrijpen, toont dit aan dat het kind zich bewust is van zijn eigen behoeften en grenzen. Dit bewustzijn is essentieel voor succesvolle zindelijkheidstraining.

  • Kan je kind iets van de grond oprapen: Het vermogen van je kind om kleine taken uit te voeren, zoals het oprapen van een voorwerp van de grond, wijst op een ontwikkelde fijne motoriek en coördinatie. Deze vaardigheden zijn nuttig bij het gebruik van het toilet.

  • Kan je kind een eenvoudige taak uitvoeren: Als je kind in staat is om eenvoudige taken uit te voeren, zoals het opruimen van speelgoed, betekent dit dat het instructies kan begrijpen en opvolgen. Dit is een positief teken dat je kind klaar kan zijn voor zindelijkheidstraining.

  • Kan je kind jou iets duidelijk maken met of zonder woorden: Het vermogen van je kind om je iets duidelijk te maken, al dan niet met woorden, is belangrijk bij zindelijkheidstraining. Als je kind kan aangeven dat het naar het toilet moet, is dit een positief teken dat hij of zij klaar kan zijn voor de training.

  • Kan je kind aangeven dat hij of zij iets in de luier heeft gedaan: Als je kind kan aangeven wanneer het iets in de luier heeft gedaan, wijst dit op een bepaald niveau van controle over de blaas en darmen. Dit bewustzijn is een belangrijke stap in de richting van zindelijkheid.

  • Kan je kind iemand nadoen: Het vermogen om anderen na te doen is een teken van sociale ontwikkeling. Door jou en anderen na te doen tijdens het toiletbezoek, kan je kind leren hoe het zelf naar het toilet moet gaan.

  Herken je 3 of meer signalen?

  Dan kan het weleens tijd zijn om te starten met zindelijkheid! Super spannend natuurlijk maar een mooi moment ook om samen voorbereidingen te treffen. Dit doe je door bijvoorbeeld samen met je kind ondergoed uit te zoeken en een potje, verkleiner en opstapje te kopen. Lees samen boekjes over zindelijkheid of bekijk filmpjes die op een leuke manier vertellen hoe het lichaam werkt. Ook kan een kind spelenderwijs wennen aan het potje door zijn of haar favoriete knuffel of pop er eens op te laten zitten. Wanneer je kind dan comfortabel is met het potje of de wc zal de start van de zindelijkheidstraining ook een stuk makkelijker gaan.

  Twijfel je alsnog of jullie kunnen starten?

  Probeer dan onze online zindelijkheidstest. Deze test is ontworpen om ouders te helpen bepalen of hun kind klaar is voor zindelijkheidstraining en om advies te geven over hoe ze het proces het beste kunnen aanpakken. Je kunt de test vinden op onze website www.zindelijkheidsbox.nl.

  Dit artikel is geschreven door zindelijkheidsbox.nl

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard