1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Aardbeienvlek of hemangioom bij je baby

  Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 6-23-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 6-23-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een aardbeienvlek wordt ook wel een geboortevlek of een hemangioom genoemd, die vaak enkele dagen na de geboorte ontstaat bij baby’s. De vlek is meestal bobbelig en hij lijkt op de huid te liggen. Meestal wordt de vlek pas na enkele dagen zichtbaar en niet direct na de geboorte. Hij kan ook zeker nog in grootte toenemen nadat hij verschijnt. Het is eigenlijk een kluwen bloedvaatjes die zich ophopen in de huid en zich uiten in een bobbel in meestal de bovenste huidlaag. Wanneer de kluwen in een diepere huidlaag liggen, kan de vlek er blauw uitzien.

  Aardbeienvlek behandelen?

  Gelukkig is het merendeel van de geboortevlekken onschuldig, maar in sommige gevallen is het beter er even naar te laten kijken door een arts en hem weg te laten halen. Dit is bijvoorbeeld wanneer de aardbeienvlek gaat bloeden of ontsteken, of wanneer hij extreem snel groeit. Ook wanneer het hemangioom zich te dicht bij de neus, mond of ogen bevindt kan je hem beter laten weghalen, omdat het de ademhaling of het zicht zou kunnen belemmeren.

  Wanneer je baby meer dan vier aardbeienvlekken heeft kan dit duiden op een inwendige afwijking in de bloedvaten. Ook kan een hemangioom in sommige gevallen duiden om een onderliggend syndroom, wat erg zeldzaam is. In ieder geval is het een goed idee om naar het consultatiebureau of je arts te gaan als je zorgen hebt over de vlek van je baby.

  Als je om een van de bovenstaande redenen besluit de hemangioom weg te laten halen, gebeurt dat meestal met medicatie, zoals bètablokkers. Als dit niet werkt, kan je arts overgaan op een operatie, waarbij de vlek wordt weggesneden en de wond wordt gehecht. Gaat het om kleine vlekken, dan kan ook een laserbehandeling werken.

  Verdwijnen aardbeienvlek

  Gelukkig is de kans klein dat de vlek van je baby duidt op inwendige gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen is het dan ook niet nodig om de vlek te behandelen. Doorgaans verdwijnt hij vanzelf in de loop van de tijd. Bij de meeste kinderen verdwijnt de hemangioom tegen de tijd dat zij 10 jaar oud zijn, waarna er wel een klein litteken of verkleuring zichtbaar kan blijven.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard