1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  EHBO aan baby’s en kinderen: wat moet je weten?

  Gepubliceerd op: 6-8-2020Bewerkt op: 4-26-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-8-2020Bewerkt op: 4-26-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Rode Kruis
  Een val bij het spelen, verslikking in eten of brandwondje door te hete chocomel. Er kan van alles gebeuren met baby’s en kleine kinderen en de meeste ongelukken gebeuren in en rondom huis. Weet jij hoe je kunt helpen er iets gebeurt met jouw kindje? Je leert het in een cursus EHBO aan baby’s en kinderen.

  Belang EHBO-kennis bij baby’s en kinderen

  Jaarlijks belanden er zo’n 140.000 kinderen in Nederland op de spoedeisende hulp. De meest ongelukken bij baby’s en kinderen gebeuren als gevolg van een val. Daarnaast komen ook verslikking, brandwonden en vergiftiging vaak voor bij kleintjes. Door de juiste kennis te hebben en snel te handelen kan je als ouder vaak al belangrijke eerste hulp verlenen. Een cursus EHBO aan baby’s en kinderen is dan ook aan te raden.

  Want of je nou thuis, in de speeltuin of op vakantie bent; met baby’s en kinderen zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Je hoopt natuurlijk dat jouw kindje nooit iets ergs overkomt, maar als het toch gebeurt, hoe moet je dan handelen?

  Wat leer je tijdens een EHBO cursus van het Rode Kruis?

  Tijdens een cursus EHBO aan baby’s en kinderen leer je hoe je kunt helpen als er iets gebeurt. Door te oefenen ontwikkel je meer zelfvertrouwen om in actie te komen en weet je straks precies wat te doen. Hierdoor sta je straks sterker in je schoenen als jouw kindje iets overkomt.

  Het Rode Kruis biedt verschillende cursussen aan op het gebied van EHBO aan baby’s en kinderen. Je kunt zelf kiezen welke cursus het beste bij je past. Zo kan je in drie uur al een workshop volgen waarin je de meest voorkomende letsels behandelt of kan je een uitgebreide cursus volgen waarin je ook reanimatie oefent. Deze volg je online of klassikaal, op verschillende niveaus. En wist je dat veel zorgverzekeraars de kosten vergoeden bij een aanvullende verzekering?

  Een tip is om de (gratis) EHBO-app van het Rode Kruis op je telefoon te downloaden. Daarin staan veel eerste hulp tips, die je kunnen helpen op belangrijke eerste hulp te verlenen aan je kindje die in gevaarlijke situaties een groot verschil kunnen maken.

  Bij het verlenen van eerste hulp is het belangrijk om rustig te blijven en de 4 stappen van EHBO te volgen. Deze 4 stappen helpen je om de situatie goed in te schatten en om op de juiste manier te kunnen helpen.

  1. Zorg voor veiligheid.
  2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer.
  3. Alarmeer (indien nodig) de hulpdiensten (huisarts/1-1-2).
  4. Verleen verdere eerste hulp.

  Welke hulp moet je verlenen?

  Het is per kindje verschillend welke eerste hulp er precies nodig is in geval van een ongeluk. De eerste hulp die je moet verlenen kan heel anders zijn in geval van bijvoorbeeld een epileptische aanval, verstikking, vergiftiging, ernstige brandwonden, flauwvallen of een koortsstuip. Het is dan ook sterk aan te raden een cursus te volgen.

  Bij acuut levensgevaar volg je de bovenstaande tips en bel je 1-1-2. De meldkamercentralist kan je dan telefonisch adviseren bij de handelingen tot professionele zorgverleners de hulp overnemen. Voor niet levensgevaarlijke ongelukken kan je huisarts vaak helpen, bijvoorbeeld bij beperkte brandwonden of grotere huidwonden van het vallen.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard