1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De 8 grootste valkuilen voor nieuwe moeders

  Gepubliceerd op: 5-17-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-17-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Als nieuwe moeder kom je voor een hoop uitdagingen te staan en zijn er een hoop valkuilen waar je in kunt trappen. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarom hebben wij hier de grootste valkuilen voor nieuwe moeders (en vaders) op een rijtje gezet zodat jij deze periode met een pasgeboren baby gelukkig, gezond en in balans doorkomt.

  Dit zijn een aantal valkuilen waar veel new moms intrappen:

  1. Jezelf en je instinct onderschatten

  Er zijn vele situaties waarin je als moeder twijfels zult hebben. Er is dan waarschijnlijk een overvloed aan informatie te vinden die zouden kunnen helpen de beste keuze voor jou en je baby te maken, maar om de knoop door te hakken komt je moederinstinct vaak goed van pas. Onderschat dit instinct niet en heb zelfvertrouwen! Door je moederinstinct te vertrouwen kun je vaak uitstekende keuzes maken voor je baby en heb je de meningen van de buitenwereld vaak niet nodig.

  1. Te snel weer op de been willen zijn

  Dit is een veelvoorkomende fout die je als nieuwe moeder niet wilt maken. Je hebt net een zwangerschap en een bevalling achter de rug zitten, en dat is een héle grote prestatie, die héél veel rust vereist achteraf. Een paar dagen daarna alweer naar de supermarkt gaan moet je niet willen, want je lichaam is dan nog vol aan het herstellen. Iets langer je rust nemen om te herstellen zal je daarna een gezonde, fitte mama maken. Voel je ook echt niet schuldig als je na een week nog geen puf hebt om die eerste wandeling te maken. Dat komt wel als jij je goed genoeg voelt!

  1. Alles zelf willen doen

  Moeder zijn is zwaar. Je baby heeft je dag en nacht constant nodig, en soms heb je dan gewoon hulp nodig. Het mooiste is om dat van je partner te krijgen, maar als dat niet kan, wees dan niet bang om hulp van je omgeving te vragen. Het is echt niet veel gevraagd voor de mensen die dichtbij je staan om hulp te vragen in het huishouden of bij het verzorgen van de baby. Dat is beter voor jouw welzijn en dus voor het welzijn van je baby! Ook bij je verloskundige, huisarts of lactatiekundige kun je altijd terecht voor vragen. Er zijn wat dat betreft geen domme vragen!

  1. De nagels van je baby willen knippen als hij wakker is

  De nagels van je baby knippen of vijlen is een hele missie. Dat is lang niet altijd zo makkelijk als dat het lijkt met dat gespartel! Doe dat dus gewoon lekker als hij ligt te dutten. Dat bespaart je een hoop moeite en je baby merkt er niks van.

  1. Je excuses aanbieden voor je baby

  Er is niks mis mee als je baby tijdens het boodschappen doen of in het openbaar vervoer opeens begint te huilen en krijsen. Sommige mensen zullen je misschien geïrriteerd kijken, maar dat zijn dan waarschijnlijk mensen zonder kinderen. Een baby is een baby, en hier kan hij nog niks aan doen. Jij als moeder kan dan alleen maar je best doen om hem te kalmeren, maar je excuses aanbieden is echt niet nodig!

  1. Je baby vergelijken met andere baby’s

  Geen enkele baby is van nature hetzelfde. Slaapt jouw baby vreselijk en die van je vriendin uitstekend? Dan bereik je er niks mee de twee baby’s te vergelijken en je te frustreren over het feit dat jouw baby niet goed slaapt. Kijk liever dat wat jouw baby nodig heeft en hoe jullie op zijn of haar specifieke behoeftes kunnen inspelen. En dat er nu iets niet goed gaat met je baby, betekent niet dat dit zijn hele babytijd lang zo zal zijn!

  1. Niet dutten

  Het lijkt misschien een beetje overbodig, dat ‘’jij slaapt wanneer je baby slaapt’’. Maar je zult snel genoeg zien dat een dutje wanneer je baby slaapt hard nodig is in de eerste periode! Dit bevordert je herstel waar je na de kraamtijd nog veel profijt van zult hebben. Je raakt namelijk erg snel uitgeput met die gebroken nachten en een baby die 24/7 je aandacht nodig heeft.

  1. Je vrije tijd overschatten

  ‘’Vrije tijd’’ moet je met een korreltje zout nemen als je een kindje hebt. Op vakantie? Dan ben je naast het proberen te relaxen vooral bezig met het verzorgen en in de gaten houden van je kindje. Zondagochtend? Uitslapen zit er niet standaard meer in. Een vrije ‘rust’ dag thuis zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar dan heb je wel altijd je lieve zonnestraaltje bij je, waardoor het inleveren van deze vrije tijd een stuk minder erg wordt.

  Wat is een valkuil waar jij in bent getrapt als nieuwe moeder of vader toen je baby net was geboren? Laat het ons weten in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard