1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    CMV virus tijdens de zwangerschap en bij je baby

    Gepubliceerd op: 3-23-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-23-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het virus CMV is tijdens de zwangerschap potentieel gevaarlijk voor een ongeboren baby, maar vergeleken met bijvoorbeeld de listeria bacterie zijn relatief weinig vrouwen hiervan op de hoogte. Een zwangere vrouw kan haar ongeboren baby zonder dat ze het doorheeft besmetten met CMV, wat voor mogelijk ernstige complicaties kan zorgen voor het kind op lange termijn.

    Wat is CMV?

    CMV staat voor cytomegalovirusinfectie. Het gaat hier om een overdraagbaar virus die in de categorie van herpes of een koortslip valt. Het CMV virus kan mogelijk schadelijk zijn voor ongeboren baby’s, maar een moeder kan het virus ook overbrengen op haar baby tijdens de borstvoeding. Een zwangere vrouw of moeder kan het CMV virus oplopen door intiem contact, door speeksel, urine of moedermelk. Het virus heeft net als een koortslip meer kans bij stress of een verminderde weerstand.

    Omdat de symptomen lijken op een griepje of verkoudheid, kan je haast niet weten dat je het virus hebt opgelopen en wordt het dus moeilijk anderen te waarschuwen.

    Gevaren van CMV virus baby’s

    De schade van dit virus kan van niet schadelijk tot mild tot ernstig zijn voor de baby. Kinderen kunnen na de geboorte, of later in hun kindertijd, last krijgen van epilepsie, slechtziendheid, gehoorverlies of ontwikkelings afstand. Een klein percentage van besmette kinderen overlijdt eraan. Nieuwe klachten van het CMV virus kunnen zich bij kinderen blijven ontwikkelen tot een leeftijd van 6 jaar.

    Hoe vaak komt CMV virus voor bij baby’s?

    In Nederland worden ieder jaar zo’n 850 kinderen besmet met het CMV virus geboren. Bij zo’n 85 tot 90 procent van de baby’s zijn er dan geen klachten, maar 10 tot 15 procent kan milde tot ernstige klachten van het virus vertonen. Het aantal baby’s dat daadwerkelijk ziek wordt van het CMV virus, is te vergelijken met de cijfers van kinderen geboren met het downsyndroom. Het verschil is echter dat er over het CMV virus nog veel minder bekend is en er relatief weinig aandacht voor is.

    Zo’n vier op de 10 mensen in Nederland heeft ooit CMV gehad en blijft dit virus bij zich dragen. Je bent dan besmettelijk als het weer komt opspelen, zoals bij een koortslip.

    Overdraagbaarheid en voorkomen CMV tijdens zwangerschap en borstvoeding

    Zwangere vrouwen die ooit CMV hebben gehad kunnen het doorgeven aan hun ongeboren baby via de navelstreng, of via de borstvoeding. Er is helaas geen behandeling tegen CMV voor zwangere vrouwen. Er is een antiviraal middel dat zou kunnen helpen bij baby’s, maar omdat dat niet optimaal blijkt te zijn voor pasgeborenen wordt dat niet gebruikt. Een besmette baby krijgt wel gelijk een antiviraal middel, zodat de symptomen niet erger worden.

    CMV ontdekken tijdens zwangerschap

    Je kunt dus weinig aan een CMV besmetting doen tijdens de zwangerschap. Wel kun je het virus constateren met een vruchtwaterpunctie en kun je met echo’s zien of er al schade is bij de baby. Vooral in het eerste trimester zijn de risico’s op lange termijn gevolgen voor je kindje het grootst. Omdat het merendeel van de kinderen nooit klachten krijgt van het virus, wordt een zwangerschap na een CMV constatering haast nooit afgebroken. Als er echter microcefalie op de echo gezien kan worden, een klein hoofdje en veel spikkeltjes in het brein, dan kan dit een reden tot overweging zijn om de zwangerschap af te breken voor sommige vrouwen.

    Besmetting CMV bij kinderen

    Jonge kinderen zijn vaak dragers van CMV, alhoewel dit haast nooit aan het licht komt omdat de kinderen geen klachten ervaren. Vooral op het kinderdagverblijf krioelt het van het CMV virus, omdat veel lepels, speentjes en speelgoed daar wordt gedeeld.

    Ben je zwanger en gaat je oudste naar het kinderdagverblijf? Dan is het beter weg te blijven van al het speelgoed daar. Ook is het belangrijk je kindje goed zijn handen te laten wassen bij thuiskomst. Let ook goed op bij het verschonen van de luier, van ook via de ontlasting van je oudste kan het virus voorkomen.

    Waarom wordt het CMV virus zo weinig besproken?

    Eigenlijk is het een beetje raar dat het CMV virus zo onbekend is onder zwangere vrouwen. Zo wordt iedereen gewaarschuwd door de listeriabacterie en toxoplasmose, maar voor het CMV haast niet. Dit terwijl het CMV virus zorgt voor meer zieke kinderen dan listeria en toxoplasmose per jaar!

    Gelukkig zijn er sinds 2019 adviezen op tafel voor verloskundigen om zwangeren net zo actief te informeren over CMV als over andere ziektes. Het zal dus hopelijk veel vaker in de praktijk worden besproken. Als veel zwangere vrouwen gewaarschuwd zouden worden over CMV, zal de kans op besmetting bij vele baby’s veel kleiner worden.

    Hebben jij ervaringen met het CMV bij jezelf of bij de kinderen? Laat het weten in de comments!

    Bron: RTLnieuws.nl

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard