1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Borstvoeding afbouwen: hoe en wanneer?

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 7-19-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 7-19-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De borstvoedingsperiode is een geweldige periode waarin jij en je baby ontzettend zullen hechten. Het is per vrouw ontzettend verschillend hoe lang er wordt doorgegaan met borstvoeding en wanneer dit wordt afgebouwd. Hoe kun je afbouwen van borstvoeding het best aanpakken en wanneer?

    Afbouwen borstvoeding

    Iedereen weet dat borstvoeding talloze voordelen kent voor zowel je baby als voor jou. Vooral de eerste 6 maanden is het een uitstekend idee om volledig borstvoeding aan je kindje te geven, zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Je kunt er daarna nog voor kiezen om door te gaan met borstvoeding op verzoeken totdat je kindje 2 jaar oud is, in combinatie met vast voedsel. Sommige moeders kiezen ervoor om nog langer door te gaan met borstvoeding. Wanneer jij precies wilt beginnen met het afbouwen van borstvoeding, is heel persoonlijk en hangt af van veel factoren. Jij zult zelf het beste aanvoelen wanneer het moment is aangebroken om te beginnen met het afbouwen van borstvoeding. Doe je dit voor de 6 maanden voor je eigen fysieke of mentale gezondheid en stap je over op flesvoeding, dan is ook helemaal oké en niks om je schuldig om te voelen.

    Hoe begin ik met afbouwen?

    Er zijn is geen slechte of goede redenen om borstvoeding te gaan afbouwen, net zoals dat er geen goede of slechte manier is om dat te doen. Het belangrijkste is dat je bij het afbouwen goed op jouw eigen lichaam let en op dat van je baby. Deze tips kun je in ieder geval wel altijd toepassen bij het afbouwen van de borstvoeding:

    • Bouw borstvoeding altijd geleidelijk en langzaam af, waardoor je verstopping in de melkkanaaltjes en borstontsteking kunt voorkomen. Dit doe je door alleen te voeden wanneer je echt stuwing in je borsten voelt. Door de grotere pauzes tussen de voedingen, zal de melkproductie afnemen.
    • Je kunt tip 1 ook uitvoeren met behulp van een borstkolf, waarmee je dan de melk afkolft iedere keer dat je stuwing hebt.
    • Is je kindje nog een baby en ga je de borstvoeding vervangen door flesvoeding? Begin dan eerst met het vervangen van één voeding per dag. Zo geef je je eigen lichaam en je baby de tijd om hier zo’n week lang aan te wennen. Daarna kan je verder gaan met het vervangen van twee voedingen, en ga zo maar door, totdat er alleen nog maar de borstvoedingen in de ochtend en avonduren overblijven.
    • Als je volledig wilt stoppen met borstvoeden, bouw dan ook de ochtend- en avondvoeding verder af, door te voeden of kolven alleen wanneer je stuwing voelt.
    • Wil je borstvoeding afbouwen met een kleine baby? Begin dan met het oefenen met een flesje vanaf 4 weken. Geef hierin jouw afgekolfde melk en laat het bij voorkeur geven door een ander persoon, zodat je baby kan wennen aan de verandering. Merk je dat je baby er echt nog niet klaar voor is, luister hier dan naar en ga nog wat langer door met het geven van borstvoeding.

    Wat is goed voor mij en mijn kindje?

    Als moeder weet jij als de beste wat goed is voor de gezondheid van jezelf en die van je kindje. Voel jij dus dat je na 6 maanden echt nog niet klaar bent met het geven van borstvoeding en merk je dit ook aan je kindje? Ga er dan vooral nog langer mee door. Voel je dat het nu echt tijd is om weer wat meer tijd voor jezelf te hebben en niet constant te hoeven voeden of kolven? Dan is het ook helemaal prima als je besluit de borstvoeding af te bouwen.

    Borstvoeding geven is een geweldig avontuur voor zowel mama en baby, en het afbouwen van borstvoeding van verdrietige gevoelens oproepen. Je neemt immers afscheid van een erg intiem en mooi moment met je kleintje. Uiteraard betekent het afbouwen van borstvoeding niet het einde van jullie hechte band, maar moet er gewoon even gewend worden aan de nieuwe situatie.

    Kom je er niet helemaal uit welke beslissing je nu moet nemen met betrekking tot je borstvoeding of weet je niet hoe je het goed moet aanpakken? Neem dan voor de zekerheid altijd contact op met een lactatiedeskundige.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard