Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 43

Baby 10 maanden

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 10 February 2020 21:19Laatste update op: 8 October 2021 11:52

Je baby is alweer 10 maanden oud en laat zijn eigen persoonlijkheid én humor steeds meer zien. Hij begrijpt het woord ‘nee’ steeds beter, maar is niet bang om de grens op te zoeken. Het opvoeden kan nu echt beginnen, liggen jij en je partner op één lijn wat opvoeden betreft? Ook ruilt je baby binnenkort kruipen in voor lopen, nog even en jullie rennen achter hem aan.

Ontwikkelingen bij je baby

Leren lopen

Voor de ene baby kan het leren lopen niet snel genoeg gaan, terwijl de andere baby het prima vindt om nog even kruipend alles om hem heen te verkennen. Gemiddeld leren baby’s tussen de 9 en 12 maanden lopen. In het begin zijn het nog losse stapjes en heeft je baby jouw hulp nodig, na een paar maanden (+- 14 maanden) kan hij zelfstandig lopen. Nu kom je erachter waarom je dat traphekje ook alweer had aangeschaft.

Baby humor

Je baby heeft de afgelopen maanden al veel afgelachen en waarschijnlijk maakt hij jullie ook vaak genoeg aan het lachen. Hij krijgt steeds meer door hoe hij jullie aan het lachen krijgt en ontwikkelt zijn eigen humor. Ook zal je baby beginnen te leren dat hij humor ook strategisch kan inzetten. Bijvoorbeeld om aandacht te trekken. Humor heeft ook een belangrijke functie bij de hechting tussen ouder en kind en tussen mensen in het algemeen. Wanneer je lacht om de grapjes van je baby zal zijn zelfvertrouwen groeien. Hierdoor zal je baby zijn gevoel voor humor sneller ontwikkelen. Dit komt later weer goed van pas bij het maken van vriendjes.

Nee zeggen & opvoeden

Hoe onschuldig die kleine spruit soms kan kijken, betekent niet dat je hem niet af en toe op zijn plek mag zetten. Je baby begint grenzen op te zoeken en vind het maar al te leuk om jullie uit te testen. Het is daarom belangrijk om nee te zeggen, je baby is nu ver genoeg in zijn ontwikkeling om dit woord te begrijpen. Het zal soms wat krokodillentranen opleveren en je baby vindt jullie misschien even niet meer zo lief, maar het is belangrijk om consequent te blijven en aan te geven wat wel en niet mag.

Samen fietsen

Zodra het zonnetje schijnt is het een goed moment om samen met je baby te gaan fietsen. Hij kan nu zelfstandig rechtop zitten en kan nu dus goed in een fietszitje blijven zitten. Samen naar de bakker, de eendjes voeren of naar opa en oma kan nu dus lekker op de fiets! Lees hier meer over het kiezen van het juiste fietszitje.

Ontwikkelingen bij jou

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij sinds de geboorte van je kindje al nagedacht over een geschikte aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering en andere verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Samen opvoeden

Nu je baby de grenzen opzoekt is het belangrijk dat jij en je partner op één lijn liggen wat betreft de opvoeding. Je wilt voorkomen dat je baby doorkrijgt dat hij van mama dingen wel mag, maar van papa niet. Hij is inmiddels slim genoeg om dit strategisch te spelen. Wees niet bang om dit onderwerp aan te snijden en praat erover met je partner. Het is goed om van elkaar te weten hoe jullie van plan zijn om jullie baby te gaan opvoeden. Zo voorkom je bijvoorbeeld discussies in de supermarkt.

Weetjes & tips

Blote voetjes

Je baby gaat waarschijnlijk binnenkort leren lopen. Misschien heb je tijdens de zwangerschap al wel super schattige schoentjes aangeschaft en kan je niet wachten om deze aan te trekken. Hoe leuk ze ook zijn, probeer ze binnenshuis uit te doen. Je baby heeft met blote voeten meer grip en het is goed voor de balans. Dit helpt je baby om eerder te gaan lopen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard