1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Alles over de taalontwikkeling van je dreumes

  Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 5-10-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 5-10-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  De taalontwikkeling van je dreumes is een proces waarin je kind zijn eerste woordjes leert en zijn communicatieve vaardigheden ontwikkelt. Het stimuleren van de taalontwikkeling van je dreumes is van cruciaal belang, omdat het de basis legt voor zijn verdere taalvaardigheden en cognitieve ontwikkeling. Maar wat is eigenlijk normaal qua taalontwikkeling van je baby, en wat kun je doen om hem te stimuleren?

  De taalontwikkeling van je dreumes per leeftijd

  Het is fascinerend om te zien hoe de taalontwikkeling van je dreumes zich ontvouwt naarmate hij ouder wordt. Hieronder vind je een overzicht van de taalontwikkeling op verschillende leeftijden:

  • 12 maanden: Op deze leeftijd begint je dreumes mogelijk zijn eerste woordjes te zeggen, zoals "mama" of "papa". Hij kan ook proberen eenvoudige instructies op te volgen, zoals "kom hier" of "geef me een kus".
  • 14 maanden: Rond deze tijd zal je dreumes waarschijnlijk meer woorden leren en proberen korte zinnetjes te vormen. Hij kan ook beginnen met het imiteren van geluiden en woorden die hij hoort.
  • 16 maanden: Je dreumes zal nu steeds meer woorden gebruiken en zijn woordenschat uitbreiden. Hij kan beginnen met het combineren van twee woorden om eenvoudige zinnen te vormen, zoals "mama auto" of "papa eten".
  • 18 maanden: Op deze leeftijd zal je dreumes steeds beter worden in het begrijpen van eenvoudige vragen en instructies. Hij zal ook actief woorden gebruiken om dingen te benoemen en korte verhalen te vertellen.
  • 20 maanden: Rond deze tijd zal je dreumes waarschijnlijk zijn taalbegrip verder ontwikkelen en meer complexe zinnen proberen te vormen. Hij kan ook beginnen met het gebruiken van persoonlijke voornaamwoorden zoals "ik" en "jij".
  • 22 maanden: Je dreumes zal nu steeds meer woorden en zinnen gebruiken om zijn behoeften en gedachten uit te drukken. Hij kan ook beginnen met het stellen van eenvoudige vragen, zoals "waar?" en "wat is dat?".

  Wat jij kunt doen om de taalontwikkeling van je dreumes te stimuleren

  Er zijn verschillende manieren waarop je de taalontwikkeling van je dreumes kunt stimuleren. Hier zijn enkele tips die je kunt toepassen:

  1. Praat veel met je dreumes: Neem de tijd om met je dreumes te praten en benoem wat je ziet en doet. Gebruik eenvoudige woorden en zinnen, en herhaal ze regelmatig. Dit helpt je dreumes om nieuwe woorden en zinsstructuren te leren.
  2. Lees voor: Lees dagelijks voor aan je dreumes. Kies boeken met eenvoudige woorden en levendige afbeeldingen. Benadruk de woorden terwijl je ze leest en moedig je dreumes aan om te wijzen naar de afbeeldingen en geluiden na te bootsen.
  3. Zing liedjes: Zing samen liedjes met je dreumes. Liedjes bevatten vaak herhaling en ritme, wat de taalontwikkeling stimuleert. Moedig je dreumes aan om mee te zingen en gebaren te maken die bij de liedjes horen.
  4. Speel spelletjes: Speel interactieve spelletjes met je dreumes, zoals kiekeboe en dieren geluiden nadoen. Deze spelletjes bevorderen de communicatie en stimuleren de taalontwikkeling.
  5. Geef ruimte voor gesprek: Geef je dreumes de tijd om te reageren en te communiceren. Stel eenvoudige vragen en wacht op zijn antwoord. Moedig hem aan om te praten door interesse te tonen in wat hij zegt.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   34 leden

  Bron: Kijk op Ontwikkeling
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard