1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Alles over babymutsjes: hoeveel en waarom heb je ze nodig?

  Gepubliceerd op: 7-22-2021Bewerkt op: 7-19-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-22-2021Bewerkt op: 7-19-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een pasgeboren baby zal een groot deel van zijn tijd doorbrengen met een mutsje op zijn hoofd. Dat is omdat een baby zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed kan reguleren, en een mutsje helpt hierbij. Wat moet je weten over babymutsjes?

  Waarom en tot wanneer babymutsjes?

  Een baby komt van een warme baarmoeder waar de temperatuur altijd perfect is, in een koude buitenwereld waar hij of zij zichzelf nog niet goed warm kan houden. De lichaamswarmte verliest een baby namelijk via het hoofdje, waarom eenbabymutsjehard nodig is om de temperatuur op peil te houden.

  Over het algemeen geldt dat een baby de eerste 24 uur een mutsje goed kan gebruiken. Daarna alleen als je baby het koud heeft. De temperatuur van je baby voel je het beste in het nekje: is het daar klam en warm, dan heeft je baby het te warm. Is het frisjes, dan heeft je baby het koud. Voor een te vroeg geboren baby kan een mutsje wat langer nodig zijn.

  Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.

  Babymutsje in de zomer of winter

  Hoelang en of je baby eenbabymutsjenodig heeft is natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen. In de zomerhitte is het meestal niet snel nodig, omdat dan de temperatuur in je huis vaak niet zakt onder de 25 graden. ‘s Winters heeft je baby wel een mutsje nodig, en vaak ook wat langer dan de eerste 24 uur als je merkt dat je baby het daarna ook koud heeft.

  Welk seizoen dan ook, houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten. Baby’s kunnen het namelijk ook gewoon te warm krijgen. In dat geval kun je mutsje afzetten, en weer tevoorschijn halen wanneer je baby het wat frisser krijgt.

  Hoeveel babymutsjes heb ik nodig?

  Op de babyuitzetlijsten staat dat je twee babymutsjes nodig hebt, maar het kan geen kwaad twee extra mutsjes in huis te halen. Het eerste mutsje wat je opzet zal waarschijnlijk snel vies worden met bloed en vernix, en dan heb je aan een schone daarnaast misschien net niet genoeg. En zeg nu eerlijk: niks schattiger dan een hoop kleine, lieve babymutsjes te shoppen!

  Soorten en maten babymutsjes

  Voor een pasgeboren baby worden meestal katoenen mutsjes gebruikt, in welke kleur maakt niet uit. Katoen ademt goed en zit lekker. Je hebt daarnaast ook gebreide en gehaakte mutsjes van wol of katoen, die dan weer geschikt zijn voor in de winter wanneer je met je baby naar buiten gaat.

  Qua maat zit je voor een pasgeboren baby met demaat 0 tot 3 maanden of newborngoed. Natuurlijk weet je niet precies zeker hoe groot je baby zal zijn, dus een mutsje van beide maten kun je best kopen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard