1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabySlaap5x waarom een vroege bedtijd het beste is voor je baby n voor jou

  5x waarom een vroege bedtijd het beste is voor je baby én voor jou

  ZP® - Magazine

  , 21 oktober 2020 02:25Laatste update op: 1 juni 2022 18:26

  Een goed slaapritme voor je baby vinden is soms niet gemakkelijk. Je zou misschien denken dat hoe later je baby naar bed gaat, en hoe vermoeider hij dan is, hoe beter, maar het tegenovergestelde is waar. Dit is waarom een vroege bedtijd goed is voor zowel je baby als voor jou.

  De juiste bedtijd voor je baby

  Als je baby vroeg op bed ligt ben je waarschijnlijk als ouder opgelucht, eindelijk wat tijd voor jezelf! Vroege bedtijden zijn niet alleen fijn voor ouders, maar ook voor je baby. Je baby profiteert hier namelijk veel meer van dan van late bedtijden. Dacht je dus wellicht dat hoe later je kindje naar bed gaat, hoe beter? Dan heb je je misschien vergist.

  Waarom een vroege bedtijd het beste kan zijn voor je baby

  1. Baby’s zijn natuurlijk geprogrammeerd voor een vroege bedtijd

  Wist je dat baby’s en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen. Er wordt dan langzaamaan steeds meer melatonine aangemaakt waardoor je kindje gemakkelijker in slaap kan vallen wanneer het tussen 6 en 8 uur is. Als we ons kind over deze natuurlijke bedtijd heen gaan pushen, begint de melatonine af te nemen en adrenaline het over te nemen, waardoor in slaap komen juist moeilijker wordt. Of je kindje raakt oververmoeid, wat ook niet bevorderlijk is.

  1. In de eerste helft van de nacht heeft je kindje de meest diepe slaap

  Niet alle slaap is de hele nacht even diep. In de eerste helft van de nacht heeft je kindje de meest diepe en herstellende slaap. Vroeg naar bed dus om het maximale uit de nachtrust van je baby te halen!

  1. Vroeger naar bed zorgt voor later wakker worden ‘s ochtends

  Je zou misschien denken dat later naar bed zou zorgen voor later wakker worden, maar dat is niet helemaal waar. Als baby’s te laat naar bed gaan, kan dat zorgen voor adrenaline in het lichaam, wat melatonine (nodig voor slaap) onderdrukt. Het idee is dus je kindje in bed te stoppen als de melatonine volop aanwezig is, vroeg in de avond. Dat kan ervoor zorgen dat je kindje de hele nacht beter slaapt, ook in de vroege ochtenduren tussen 4:00 en 6:00. Als je kindje laat naar bed gaat, dan is het waarschijnlijker dat je kleine wakker wordt of licht slaapt in deze vroege ochtenduren

  1. Sneller weer in het vaste ritme

  Zoveel mogelijk vasthouden aan vaste bedtijden voor je kindje kan echt lonen. Natuurlijk zal je wel eens dagen hebben waarop het even niet kan, tijdens verjaardagen, etentjes of vakanties. Maar omdat je daarvoor altijd consistent bent geweest, zal het voor je kleine veel gemakkelijker zijn weer terug in zijn normale slaapritme te komen, vergeleken met wanneer je iedere avond een andere bedtijd hanteert.

  1. Mama en papa hebben ook tijd en rust nodig

  Laten we eerlijk zijn: voor jullie is het ook behoorlijk fijn als de kleine op tijd in bed ligt. Na een hele drukke dag met je baby in de weer te zijn geweest of te hebben gewerkt, is het ontzettend fijn ‘s avonds te weten een paar welverdiende uurtjes voor jezelf te hebben. Of je kiest er zelf ook voor gewoon vroeg naar bed te gaan!

  Wat is de ideale bedtijd voor jouw baby? Laat het weten in een reactie!

  Bron: www.baby-chick.com

  Meer over dit onderwerp:

  • Slapen en het slaapritme van een baby

  Plaats een reactie

  (4)
  user-image
  • user-image

   jeanine1991

   Aug 17, 2022

   Bedankt voor deze uitleg. Alleen nog een vraag, hoe zit dat met de laatste voeding, onze dochter krijgt overdag om de 3 uur en in de nacht op verzoek. Mewstal is 21 uur de laatsre voeding, of kan ik dan beter 18 uur laatste voedimg doen en dan naar bed en dan afwachten tot ze zelf komt?

   Beantwoorden

   2 antwoorden bekijken

  • user-image

   jeanine1991

   Aug 17, 2022

   Bedankt voor deze uitleg, nog 1 vraag, hoe zit het dan met de laatste voeding? Onze dochter krijgt om de 3 uur en in de nacht mag het door slapen, meestal is 21uur de laatste voeding, of kan ik dan beter 18 uur en dan naar bed en laten slapen tot ze zelf wakker wordt?

   user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard