1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsjeuk

    Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-26-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-26-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Jeuk is nooit leuk, en al helemaal niet wanneer je zwanger bent en al last hebt van talloze andere kwaaltjes! Zwangerschapsjeuk is dan echt om gek van te worden. Het is gelukkig in de meeste gevallen een onschuldige zwangerschapskwaal, maar dat maakt het niet minder vervelend. Wel 20 % van de zwangere vrouwen krijgt last van zwangerschapsjeuk. Hoe ontstaat het en hoe kan je de jeuk verminderen?

    Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

    Zwangerschapsjeuk is een jeuk die ontstaat tijdens de zwangerschap. Het komt vooral voor op één lichaamsdeel, zoals de buik, de borsten of op de bovenbenen. Maar met een beetje pech kan je over je hele lichaam jeuk hebben gedurende de zwangerschap. De jeuk ontstaat vooral op je lichaamsdelen die in omvang groeien tijdens de zwangerschap: je buik, borsten en bovenbenen. Door de groei komt er meer spanning op je huid te staan, wat de huid uitrekt en zo jeuk veroorzaakt.

    Ook kan de vergrote doorbloeding door tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat je jeuk krijgt. Door de snellere doorbloeding krijg je het sneller warm en kan je hierdoor jeuk krijgen. Een droge huid tijdens de zwangerschap kan ook voor zwangerschapsjeuk zorgen. De huid van de zwangere vrouw heeft veel meer behoefte aan vocht en hydratatie, dus drink genoeg water en smeer je in met hydraterende crème!

    Aandoeningen die zwangerschapsjeuk veroorzaken

    De bovenstaande oorzaken van zwangerschapsjeuk zijn onschuldig en kunnen hierdoor iedere zwangere vrouw treffen. Maar er kan ook een andere oorzaak ten grondslag liggen van je jeuk tijdens de zwangerschap Het gaat hier om de volgende aandoeningen:

    • PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregancy): deze aandoening treft zo’n 1 % van de zwangere vrouwen, en veroorzaakt heftig jeukende bultjes en blaasjes op de huid tijdens de zwangerschap. Deze uitslag vind je vooral rondom de striae. Een vervelende huidaandoening, maar gelukkig ontschuldig en goed te behandelen met zalfjes of crèmes die je huisarts je kan voorschrijven.

    • Eczeem: Ook tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van eczeem. Dit is vooral waarschijnlijk als je hier ook last van hebt gehad in je kindertijd, of als je allergiegevoelig bent. Je bent extra gevoelig voor eczeem tijdens de zwangerschap omdat je immuunsysteem wat achteruit gaat. Eczeem kan zorgen voor vervelende jeuk en een rode huid, schilfers en jeukbulten. Gelukkig is het niet schadelijk en is het goed te behandelen met de juiste voorschriften van de huisarts.

    • Herpes gestationis: Nee, het gaat hierbij niet om een SOA. Deze aandoening is een auto-immuunziekte waarbij antistoffen tegen de eigen huid worden aangemaakt, waardoor jeukende blaasjes en blaren ontstaan op de buik en over het hele lichaam. Deze aandoening gaat gepaard met een verhood risico op vroeggeboorte en groeivertraging, dus heb je last van klachten die duiden op deze ziekte, neem dan contact op met je huisarts.

    • Zwangerschapscholestase: Deze aandoening zorgt voor een stuwing van gal in de galwegen door veranderende hormonen. Hierdoor loopt het gal dus als het ware niet goed door, waardoor galzouten kunnen ophopen en vreselijke jeuk kunnen veroorzaken. Er is hierbij geen sprake van huiduitslag. Wel kun je last krijgen van andere gepaarde klachten zoals misselijkheid en verminderde eetlust, en daarnaast kan je huid gelig worden en je urine donkerder worden.

    Bij zwangerschapscholestase gaat het om een verstoorde leverfunctie wat voor complicaties kan zorgen bij je kindje, zoals een laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Heb je dus klachten die duiden op zwangerschapscholestase, neem dan altijd contact op met je huisarts.

    Moet ik naar de dokter met jeuk tijdens de zwangerschap?

    In de meeste gevallen is het niet nodig de huisarts te bezoeken als je jeuk hebt tijdens de zwangerschap. Is het nu echt het geval dat je onuitstaanbare jeuk hebt waarvan je dag en nacht helemaal gek wordt? Neem dan even contact op met je huisarts. Het kan dan namelijk het geval zijn dat er sprake is van één van de bovenstaande aandoeningen. Neem al helemaal contact op met je huisarts of verloskundige als je ook één van de symtomen hebt die horen bij de bovenstaande huidaandoeningen.

    Tips om jeuk tijdens de zwangerschap te verminderen

    Je kunt gelukkig wel wat dingen doen om de zwangerschapsjeuk wat te verminderen:

    • Vermijd hitte en droogte. Hiervan droogt je huid namelijk uit waardoor je alleen maar meer jeuk zult krijgen. Hete douches en te warme kleding kun je dus beter vermijden.
    • Smeer je een aantal keer per dag in met hydraterende (zwangerschapsproof) crèmes of olie. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd en krijg je minder snel last van jeuk.
    • Probeer niet te veel te krabben. Dat beschadigt je huid en maakt de jeuk alleen nog maar erger!
    • Bij onuitstaanbare jeuk kun je mentholpoeder of –gel aanschaffen, die je bij de apotheek of drogist kunt kopen.
    • Eindig je warme bad met koud water. Dit kan de kans op jeuk daarna verminderen.
    • Drink voldoende water. Je hebt sowieso behoefte aan meer vochtinname tijdens de zwangerschap, en voldoende hydratatie kan ook de kans op een droge en dus jeukende huid verminderen.
    • Draag katoenen kleding, hierdoor kan je huid beter ademen dan met syntethische stoffen.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard