1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsacne: hoe ontstaat het en wat doe je eraan?

    Gepubliceerd op: 8-7-2020Bewerkt op: 7-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-7-2020Bewerkt op: 7-14-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: La Roche Posay
    Merk je dat je sinds dat je zwanger bent, last hebt van een onrustige huid met veel puistjes? Dan heb je wellicht last van zwangerschapsacne. Hoe ontstaat zwangerschapsacne en hoe kan je deze vorm van acne behandelen?

    Wat is zwangerschapsacne?

    Tijdens je zwangerschap krijg je opeens last van puistjes. Niet alleen op je gezicht, maar ook op plekken zoals je rug, decolleté, armen en benen. Als je tijdens je puberteit last hebt gehad van acne, betekent niet dat je tijdens je zwangerschap hier ook last van krijgt en vice versa. Zwangerschapsacne wordt ook wel acne vulgaris genoemd. Acne betekent dat je last hebt van verstopte of ontstoken talgkliertjes.

    Sommige vrouwen hebben juist een stralende huid, terwijl andere vrouwen het hele eerste trimester of zelfs de hele zwangerschap onder de puistjes zitten.

    Oorzaak zwangerschapsacne

    Hormonen, hormonen, hormonen. Dit is vaker de boosdoener van klachten tijdens je zwangerschap. Ook bij zwangerschapsacne kun je je hormonen de schuld geven. Bij zwangerschapsacne is speelt vooral het hormoon progesteron een grote rol. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van talg. Waarom je lichaam talg produceert? Voor het beschermen van je huid. Hierdoor blijft de vocht van je huid in balans en komen er minder bacteriën in je huid terecht. Wanneer talg en dode huidcellen met elkaar in aanraking komen kunnen puistjes ontstaan. Hierdoor krijg je namelijk een ophoping van bacteriën en gaan de talgklieren ontsteken.

    Behandeling zwangerschapsacne

    Het liefst wil je dat niemand die puistjes ziet en knijp je ze graag gelijk uit, erg logisch. Maar dit kun je beter niet doen. Je maakt het hierdoor eigenlijk juist erger. Ook kun je hierdoor je huid beschadigen en kunnen er littekens ontstaan. Door het uitdrukken ontstaat er juist een groter wondje, welke daarna nog erger kan worden en er ook nieuwe puistjes ontstaan.

    Een laag make-up dan om de puistjes te camoufleren? Ook een no-go. Hierdoor raken je poriën juist verstopt en wordt de huid juist nog onrustiger. Een flinke scrub om je huid te reinigen is ook niet verstandig, je huid is tijdens je zwangerschap namelijk erg gevoelig.

    Wat kun je dan wel tegen puistjes doen? Zorg ervoor dat je je huid in ieder geval iedere ochtend en avond reinigt met een milde gezichtsreiniger voor de vettige huid, zoals de Effaclar Micellaire Ultra of de Effaclar Zuiverende Gel. Gebruik daarnaast dagelijk een dagcrème tegen onzuiverheden, zoals deze Effaclar DUO+ van La Roche-Posay. Ga verder niet zelf aan de slag gaan met allerlei middeltjes, maar laat dit over aan een specialist. Raadpleeg een huidspecialist of schoonheidsspecialist voor advies en een behandeling.

    Medicijnen tegen acne

    Hoe heftig de acne ook is, het nemen van medicijnen (zoals isotretinoïne) om de acne te verminderen is niet verstandig. Deze medicijnen kunnen namelijk geboorteafwijkingen veroorzaken en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Een crème kan wel helpen tegen acne en is veilig tijdens je zwangerschap.

    Zwangerschapsacne en voeding

    Wordt er in jouw omgeving ook vaak gezegd dat varkensvlees, chocolade en patat puistjes veroorzaken? Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het verstandig om zo gezond mogelijk te eten en niet altijd toe te geven aan je cravings. Als je vaak voor ongezonde voeding kiest, heb je meer kans op zwangerschapsacne. Dit komt door de glycemische index. Dit geeft aan hoe het zit met de vertering van koolhydraten in de darmen en de opname van glucose. Hoe hoger de glycemische index, hoe groter de kans op zwangerschapsacne. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en groente en fruit eet om je glycemische index laag te houden.

    Genezing zwangerschapsacne

    Zwangerschapsacne verdwijnt bij veel vrouwen na het eerste trimester. Sommige vrouwen hebben er tot aan de bevalling last van. Gelukkig verdwijnt zwangerschapsacne na de bevalling weer.

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met La Roche Posay Meer weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief._

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard