1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Ontspannen is ook belangrijk

  Gepubliceerd op: 6-11-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  Blogchannel van Maricken Gepubliceerd op: 6-11-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  Geschreven door: Blogchannel van MarickenMedisch rereviewd door: Maricken van der Waart - blogster op Zwangerenportaal
  Zwangerenblog Maricken - week 16

  Protest

  Dit was een erg drukke week voor yours truly. Zes dagen gewerkt, waarvan de laatste twee alleen in verband met personele bezetting (er is gewoon geen personeel). Dat was flink pittig kan ik jullie vertellen.

  Mijn lijf protesteerde dan ook hevig. Flinke rugpijnen, bandenpijn en een stekend gevoel in mijn rechterbil, waarvan ik inmiddels geleerd heb dat dat weer te maken heeft met mijn bekken. En dan zal ik mijn enkels, die zo opgezwollen waren dat ze geen schoonheidsprijs meer verdienden, maar even buiten beschouwing laten.

  Gelukmomentjes

  Hoe ik de week toch nog met een glimlach doorgekomen ben? Buiten het kleine wondertje dat natuurlijk hard aan het groeien is in mijn buik, wat voor 100 kleine gelukmomentjes per dag zorgt, ben ik sinds kort ook begonnen met zwangerschapsyoga.

  Maar is dit niet een beetje vroeg, Maricken? Nou, op zich kan het vanaf week 16, en aangezien we binnenkort de zomermaanden ingaan is er dan geen cursus te bekennen in onze omgeving. Ik kon kiezen, of nu alvast beginnen, of straks als ik tonnetje rond ben en tegen de 30 weken loop.

  Onder het momvan "baat het niet dan schaadt het niet" de stoute schoenen (of ja, yogasokken) aangetrokken en me ingeschreven voor een cursus. Toch spannend, want was als ik de enige ben die geen idee heeft wat zich tijdens de cursus, laat staan de hele zwangerschap te wachten staat? Wat als de oefeningen toch te zwaar zijn en ik het niet bij kan benen? Wat als ik net in een prachtige houding sta en er een klein windje ontsnapt?

  Gelijkgestemd

  Al die zorgen waren helemaal niet nodig, wat een goed idee was dit! Buiten dat ik een hoop gelijkgestemden heb ontmoet, heb ik de eerste lessen ook al enorm veel geleerd. Mijn twee ultieme favorieten tot nu toe: ademhalingstechnieken en oefeningen om mijn rug en bekken te ontlasten. We hebben een enorm leuke yoga-juf, zelf ervaringsdeskundige met drie kinderen, die op een rustige maar humoristische manier ons aan het voorbereiden is op de bevalling.

  Van de 10 dames ben ik het minst ver, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijk om al die verschillende bolle buikjes te bewonderen en te horen wat er nog allemaal gaat komen. Ondanks dat we elkaar allemaal pas kennen, hangt er nu al zo’n verbondenheid tussen de dames. Kwetsbaar, gezonde zenuwen, maar vooral een strijdlust bij ieder van ons, dat we dit klusje (nou ja, de bevalling), met zijn allen gaan klaren en tot een goed einde gaan brengen. Ik heb nog nooit een groep vrouwen zo snel naar elkaar toe zien trekken als tijdens een zwangerschapscursus.
  Misschien omdat we toch onbewust steun zoeken bij elkaar? Onze eigen gekke kwaaltjes proberen te vergelijken met een ander? De bevestiging te krijgen dat het allemaal wel goed komt, al weten we nu nog niet zo goed hoe we dat gaan doen?

  Hoe dan ook, ik was absoluut niet de enige met gezonde zenuwen. En misschien zijn het de hormonen, of heb ik gewoon een groep enorm leuke vrouwen ontmoet, maar niks is te gek. We zijn er voor elkaar en we zorgen voor elkaar, zoals we dat straks ook voor onze kleintjes gaan doen.

  En jij?

  Heb jij al een idee of je een zwangerschapscursus wilt gaan doen? En wat lijkt jou het leukst om te doen? Of heb je wellicht al ervaring? Ik ben benieuwd!

  Laat je hieronder een reactie achter?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard