1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De langverwachte geslachtsbepaling

  Gepubliceerd op: 5-24-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  Blogchannel van Maricken Gepubliceerd op: 5-24-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  Geschreven door: Blogchannel van Maricken(Medisch) gereviewd door: Maricken van der Waart - blogster op Zwangerenportaal
  Zwangerenblog Maricken - week 14

  Dan pas?!

  "Wat denk je?" vraagt ze ons.
  "Een meisje", zegt Sjoerd. "Een jongetje", antwoord ik. "Maar alles is goed hoor!", vult Sjoerd nog snel aan. Ik knik bevestigend.”

  Tijdens onze laatste afspraak vorige week in het ziekenhuis bij de gynaecoloog, kregen we te horen dat het ziekenhuis geen uitspraken doet over het geslacht. Zij kijken echt alleen naar medische risico’s. Pretecho’s en de 20 weken echo is ook niet bij hen. Laatstgenoemde is in een diagnostisch centrum in Eindhoven.
  Dit zou dus ook betekenen dat we bij diezelfde 20 weken echo het geslacht pas te horen zouden krijgen. Oei... dat was nog ruim 7 weken wachten. Sjoerd en ik waren hier toch een beetje teleurgesteld over, we hadden namelijk gehoopt dat we bij de volgende echo het geslacht zouden weten.

  Nou ben ik niet snel uit het veld te slaan en weet ik dat er tegenwoordig genoeg particuliere bedrijven zijn waarbij je ook een echo kan laten maken. Zo gezegd zo gegoogled, en dezelfde middag had ik een praktijk vlakbij ons in de buurt gevonden die al vanaf 14 weken een geslachtbepaling kan doen, hoera!

  Hartje luisteren

  Daar lig ik dan, bij een hele vriendelijke echoscopiste. De ruimte waar we binnen zijn gekomen is knus. Er brandt een geurkaarsje (lekker!), het licht is gedimt, er liggen knusse kussentjes en tegenover de behandelbank hangt een groot scherm waarop we straks ons kleintje gaan zien. Ze start haar apparatuur op en ik krijg een flinke dot warme gel op mijn buik. Warm! Ook dat is nieuw. Lekker hoor, ik voel me haast alsof ik zo meteen ook nog een gezichtsbehandeling ga krijgen. Ondanks de gezonde spanning voel ik me steeds meer ontspannen. Laat maar eens zien wat je bent, kleine meid of kleine knul.

  Het echoapparaat wordt op mijn buik geplaatst, daar ben je weer kleintje. Lekker aan het zwemmen in mijn buik. Druk in de weer. Je buitelt en draait, zwaait met je linkerarmpje. "Kijk! Hij/zij zwaait naar ons!" roept jouw papa verrukt, "met links! Net zoals ik!"
  De echoscopiste neemt alle tijd voor ons, voor jou. We zien je aan alle kanten. We zien je kleine hartje kloppen, je blaas is vol waardoor we weten dat jouw nieren goed werken. We zien je hersenen, je ruggengraat en ribbetjes. Zelfs je middenrif is goed zichtbaar. Zo verwonderlijk.
  Je laat ons goed naar je kijken, draait naar links en rechts, alsof je zeggen wil: "kijk maar eens goed! Dit ben ik!"
  De echoscopiste laat ons jouw hartje horen. En ik word ineens erg emotioneel. Nu ik je gezien heb, hoor ik je ook. Het zachte getrommel vult de kamer. Sterk, regelmatig, krachtig. Het mooiste geluid wat ik ooit gehoord heb.

  It’s a...

  Door het luisteren naar het hartje ben ik zo overrompeld dat ik haast vergeten ben waarom we hier ook alweer waren. Omdat ons kleintje besluit ons de billen toe te keren en de echoscopiste het geslacht daardoor niet goed kan zien, stelt ze voor een inwendige echo te maken. Ik heb dit nooit een probleem gevonden (wat moet, moet denk ik altijd maar), en ik heb mijn broek al uit voordat ze de probe gepakt heeft.

  Bij de inwendige echo zien we alles nog beter. Ook nu beweegt en zwaait ons baby'tje flink, alsof ons nu al veel te vertellen valt. Dit valt de echoscopiste ook op. Ze kijkt ons met een grote glimlach aan en zegt: "ik weet wat dit kleintje jullie graag wil vertellen, ik kan het nu goed zien."
  Sjoerd komt nog wat dichterbij geschoven, ik pak zijn hand.

  "Wat denk je?" vraagt ze ons.
  "Een meisje", zegt Sjoerd. "Een jongetje", antwoord ik. "Maar alles is goed hoor!", vult Sjoerd nog snel aan. Ik knik bevestigend.
  "Sjoerd en Maricken" zegt de echoscopiste, "mag ik jullie voorstellen aan jullie zoon? Jullie krijgen een jongetje."

  En jij?

  Hoe ging dat bij jou? Wilde je het weten, of toch niet? Ik ben benieuwd! Laat je hieronder een reactie achter?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard