1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Spring Kinderopvang

  Gepubliceerd op: 6-26-2018Bewerkt op: 4-29-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-26-2018Bewerkt op: 4-29-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Wist je dat de eerste 1000 dagen in het leven van een kind cruciaal en bepalend zijn voor de rest van het leven? Bij Spring vinden we het heel belangrijk dat hiervoor in onze opvang veel aandacht is. Daarom hebben wij ons babybeleid ontwikkeld. Linda Vissers is pedagogisch coach en is betrokken bij het in de praktijk brengen van dit beleid.

  Bekijk hier ons animatiefilmpje over het babybeleid.

  Linda Vissers

  “Als pedagogisch coach is het mijn rol is om de medewerkers mee te nemen in het hoe en waarom van de babyopvang. Samen sparren we over wat er in beleid staat, wat we al doen op de groep en hoe we de kwaliteit nog sterker kunnen neerzetten. Ik coach de medewerkers met als uiteindelijk doel om de kwaliteit voor de kinderen en ouders hoog te houden.”

  Elkaar echt leren kennen

  “Ons babybeleid gaat ervanuit dat elk kindje anders is en andere behoeftes heeft,” vertelt Linda. “Daarom willen wij jou en jouw kindje graag echt leren kennen. Dat begint al voor de start van de opvang tijdens het kennismakingsgesprek: waar wordt je kindje vrolijk van, wat vindt het niet leuk én wat vind jij als ouder belangrijk? Daar willen we in onze opvang rekening mee houden.” En dit contact blijft, ook wanneer je kindje bij gestart is. Gedurende de dag word je via de ouderapp op de hoogte gehouden met leuke foto's en berichtjes over de voeding, slapen en luiers. Daarnaast doen we tijdens het brengen en halen een ‘ontwikkelingsgerichte overdracht’: hoe heeft jouw kindje de dag ervaren.

  Signalen leren kennen

  “Al onze medewerkers die met baby's werken volgen de training ‘Werken met baby's'. Hierin is onder andere aandacht voor de hersenontwikkeling van baby's en de invloed van stress hierop. Ons babybeleid is er dan ook op gericht om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk dat we jouw kindje leren kennen. Als een kind huilt, dan is dat eigenlijk praten; aangeven dat het iets wil. Elk huiltje betekent iets: honger, moe, pijn, verveling, iets verwerken. Die signalen willen we leren kennen, zodat we jouw kindje kunnen troosten en ermee kunnen communiceren. Dat bespreken we samen met jou als ouder.”

  Verder is oprechte aandacht voor jouw kindje erg belangrijk. Linda: “Verschonen is bijv. niet alleen een schone luier omdoen. Door te praten met je kind, aandacht te hebben voor de reactie en het even met de nieuwe luier te laten spelen, wordt dit een prettig één-op-één momentje en kan je baby de emotionele batterij weer even opladen om daarna bijv. lekker even zelf te spelen.”

  Tip: tel tot tien!

  "Vanaf een maand of drie kan jouw kindje al echt op je reageren. Met geluidjes of lichaamstaal. Wil je zien dat jouw kindje op je reageert? Zeg dan eens één ding en tel tot tien. Dan zul je merken dat je in de meeste gevallen een reactie krijgt.” Waarom tot tien tellen? “Jouw kindje heeft even de tijd nodig om jouw reactie te verwerken en zal dan willen reageren. Dus geef niet te veel informatie (vandaar één ding tegelijkertijd zeggen) en geef het de tijd om het te laten reageren. Dan zul je zien dat jouw baby'tje dat doet. Reageer jij weer daarop? Tel dan weer tot 10. Elke reactie die jij opnieuw geeft, moet je kindje verwerken voordat het daarop kan reageren. Door hier de tijd voor te nemen communiceer je met elkaar en heb je echt even aandacht voor elkaar.”

  Contactgegevens:
  Spring Kinderopvang
  www.spring-kinderopvang.nl
  088-2088200
  klantenservice@spring-kinderopvang.nl

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard