Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Marga Simons-Koninkx

ZP® - Magazine

, 25 augustus 2021 15:19Laatste update op: 27 augustus 2021 15:22

Mijn naam is Marga Simons-Koninkx en ik werk inmiddels 20 jaar met veel plezier als kraamverzorgende bij Geboortezorg Limburg.

Geboorte

De geboorte en de eerste week in het leven van een kind en de geboorte van (nieuwe) ouders blijft prachtig om te zien. Hoe waardevol is het om daar als kraamverzorgende een bijdrage aan te kunnen leveren.

Kraamweek

De start van de kraamweek begint vaak al tijdens een bevalling. Bij een thuisbevalling of op de open verloskamer in het ziekenhuis, ondersteun ik de moeder en help ik de verloskundige. Als het kindje geboren is controleer ik de temperatuur, kleed het kindje aan en zorg dat het voeding krijgt. Ook de moeder wordt verzorgd door haar te helpen met douchen, het controleren van de baarmoederstand, pols, temperatuur en bloedverlies. Uiteraard wordt de (aanstaande) vader niet vergeten, hem hou ik in het oog om te zien of ik iets voor hem kan betekenen.

Na de geboorte kan de kraamweek beginnen. Soms kom ik pas in huis als het gezin uit het ziekenhuis ontslagen is. We starten de week als vreemden maar binnen enkele dagen veranderd dit in een bijzondere vertrouwensband. Als kraamverzorgster kijk je altijd welke zorg je aan kan bieden. Dit verschilt per gezin en situatie. Vindt het gezin het belangrijk dat er gekookt wordt of is de was belangrijk? Vinden ze het prettig dat je tijd doorbrengt met de andere kinderen? Willen ze een luisterend oor omdat ze daar behoefte aan hebben? Willen ze zoveel mogelijk leren over de verzorging van een baby?

Het is onder andere mijn taak om voorlichting en instructies te geven, te signaleren en daarnaar te handelen. Bovenal wil ik vertrouwen geven in hun eigen kunnen. Na afloop van de kraamweek hebben ze dit vertrouwen in zichzelf en in het ouderschap. Ik ben als kraamverzorgende niet meer nodig en zo hoort het ook te zijn!

Heb je verdere vragen over mijn werk of over Geboortezorg Limburg? Neem dan contact met ons op. Ik en mijn collega’s staan voor je klaar.

Tip: Ons kosteloze E-book ‘Wiegwijs’

Op de website van Geboortezorg Limburg kun je ons E-book ‘Wiegwijs’ aanvragen. Hierin vind je veel praktische informatie over kraamzorg. Dit E-book is samengesteld op basis van de meest gestelde vragen die we van ouder krijgen. Je kunt het E-book gratis downloaden via onze website.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard