1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Imelda de Jongh

  Gepubliceerd op: 2 juli 2020 08:47Bewerkt op: 9 juli 2020 18:48
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2 juli 2020 08:47Bewerkt op: 9 juli 2020 18:48
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Na de geboorte van mijn zoon is mijn interesse meer uitgegaan naar de creativiteit van (jonge) kinderen. Hoe worden zij hierin aangemoedigd? Ik vond het aanbod zeer karig en miste in de kinderopvang een visie. Ik kwam in contact met de visie van Reggio Emilia en verdiepte mij in diverse pedagogen: de Poolse pedagoog en kinderboekenschrijver Janusz Korczak (kinderen zijn geen onaffe mensen), de Italiaanse pedagoog en filosoof Loris Malaguzzi (luisteren en kijken naar kinderen, opbouwen van eigen identiteit, Reggio Emilia), de Amerikaanse ontwikkelingspedagoog Thomas Gordon over communicatie: de taal van acceptatie en Emmi Pikler, een Hongaarse kinderarts die ervan overtuigd was dat een kind zich beter ontwikkelt als het de kans krijgt zijn eigen fouten te maken en ontdekkingen te doen. Zij heeft ook specifieke ideeën ontwikkelt over het omgaan met baby’s. Ook Maria Montessori (leer mij het zelf te doen) sprak mij aan.

  Al deze gedachtegangen inspireerden mij tot het ontwikkelen van een eigen kijk op kinderen en hun creativiteit. Wat vind ik belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, wat kan ik daaraan bijdragen? Kinderen hebben behoefte zich te uiten, en dat kan op verschillende manieren. Daarbij zijn respect voor het eigen ritme van ieder kind, een intensief en bewust contact, en vrijheid zodat kinderen in hun eigen tempo leren bewegen en spelen, voorwaarden. Dus ook de ruimte bieden, letterlijk en figuurlijk.

  Dat kan bij fier. De kleinschaligheid van fier biedt veel mogelijkheden om hieraan te voldoen. De groep is klein (max. zes kinderen) en divers (verschillende leeftijden) en daardoor is het contact intenser. Rust, ruimte en aandacht zijn belangrijke speerpunten.

  Na 10 jaar ervaring te hebben opgedaan als pedagogisch medewerker, heb ik eind 2012 kleinschalig kinderdagverblijf fier opgericht. Ik heb inmiddels al veel kinderen en ouders ontmoet, wat het werk ongelooflijk boeiend maakt.

  Contactgegevens

  Kleinschalig kinderdagverblijf fier
  Vestigingsplaats: Bussum
  Website: www.fier-kinderopvang.nl
  Telefoon: 06-52655304
  E-mail: info@fier-kinderopvang.nl

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard