Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Dorien Bennink

ZP® - Magazine

, 27 June 2019 23:45Laatste update op: 22 July 2020 16:21

Ik ben Dorien Bennink, bekkenfysiotherapeut en klinisch epidemioloog in opleiding. In 1986 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Sinds 1990 behandel ik bekken – en bekkenbodemklachten bij zwangere vrouwen en bij vrouwen na de bevalling.

Bekijk website

Over mij

Ik ben begonnen in het Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein, waar een enthousiaste gynaecoloog werkte. Zwangere vrouwen met groeiachterstand en met hoge bloeddruk die werden opgenomen voor bedrust kwamen oefenen in het oefenbad op de afdeling fysiotherapie. Zo kreeg ik vanzelf te maken met bekkenpijnklachten en bekkenbodemklachten tijdens en na de zwangerschap. Met een collega en de revalidatie-arts maakten we oefenprogramma’s voor vrouwen met bekkenpijnklachten.

Stuur mij een e-mail

Na 15 jaar verhuisde ik naar Haarlem, voor de liefde, en ben gaan werken in een fysiotherapiepraktijk in de buurt (2001-2009), waar werken en het jonge gezin met drie zonen beter te combineren was. Van 2009 -2016 heb ik in een zelfstandige praktijk in Heemskerk gewerkt. In deze periode ben ik ook betrokken geweest bij de opleiding bekkenfysiotherapie, als docent, eerst in Rotterdam later in Amersfoort. Mijn aandachtsgebied was en is de myofeedback; diagnostiek en behandeling met een apparaat waarmee je de activiteit van de bekkenbodemspieren kunt meten en op een beeldscherm kunt zien. Een grafisch lijntje in de tijd: bij aanspannen van de bekkenbodemspier gaat de lijn omhoog en bij ontspannen omlaag, heel inzichtelijk voor patiënt en behandelaar want de bekkenbodemspier zit op een lastige plek, je ziet de spier niet.

In de loop van de tijd kreeg de wetenschap in de medische wereld een belangrijkere rol en wekte ook mijn interesse. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan het bewijs van het effect van de bekkenfysiotherapeutische behandelingen, ik besloot weer te gaan studeren (master evidence based practice in healthcare), inmiddels zit ik in de eindfase.
Momenteel doe ik onderzoek in het LUMC, werk ik bij een bedrijf waar ik mee help myofeedbackapparatuur verder te ontwikkelen en werk ik 1½ dag, met heel veel plezier, als bekkenfysiotherapeut in de fysiotherapiepraktijk Eksterlaan in Haarlem.

Bekken en bekkenbodemspieren

Het bekken en de bekkenbodemspieren blijven mij fascineren. Het bekken is zo ongeveer de “basis” van ons bestaan. Hoe geweldig zwanger zijn en het krijgen van een kind ook kan zijn, pijnklachten in de lage rug of het bekken rond de zwangerschap, niet lekker kunnen sporten omdat je urine of ontlasting verliest, om de haverklap naar de wc moeten, pijnklachten (rond een litteken) in vagina, stuitpijn kunnen zeer ingrijpen in iemands leven! Helaas vragen vrouwen met deze klachten lang niet altijd hulp, “het zal er wel bij horen” en “volhouden”, dapper natuurlijk maar ik vind dat ook zonde, er is vaak meer aan te doen dan je in eerste instantie verwacht.

Voor jou

Samen met vrouwen zoeken naar de behandeling die het best bij hen past vind ik nog steeds een uitdaging! Informatie over de rol van de bekkenbodemspieren en een paar simpele oefeningen, beweeg- en houdingsadviezen kunnen in enkele behandelingen de klachten soms al snel doen verminderen. En twijfel je of bekkenfysiotherapie iets voor je kan betekenen? Bel gerust of kijk op www.nvfb.nl.

Contactgegevens

Naam: Dorien Bennink
Praktijk: Fysiotherapie Eksterlaan
Vestigingsplaats: Haarlem
Website: www.fysioeksterlaan.nl
Telefoonnummer: 06-10101257
E-mail adres: dorienbennink.bft@gmail.com

Groeikalender
Magazine