Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Alina Kooistra

ZP® - Magazine

, 29 November 2019 11:19Laatste update op: 15 June 2020 23:27

Bij vrouwen kan er tijdens de zwangerschap of na de bevalling sprake zijn van bekkenpijn, dan spreken we van zwangerschapsgerelaterde bekkenpijn, die ook niet altijd gelijk weg is na de bevalling. Om dit onder controle te houden en erger te voorkomen is het verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Ik kan je daarbij helpen.

Ik ben gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut bij Medifit locatie Barneveld (samen met Johanna Baar, locatie Voorthuizen) en ben er voor mannen, vrouwen en kinderen die problemen hebben in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.

Over mij

Mijn naam is Alina Kooistra, ik ben 53 jaar, wonend in het buitengebied van Barneveld met Michel, onze stoere Deense dog Rav en 2 ondeugende katten Woesel en Pip. Ik hou van lezen, tuinieren en wandelen met onze hond.

Ik ben afgestudeerd in 1990 aan de Hoge School van Utrecht, waarna ik een half jaar als fysiotherapeut in Amerika heb gewerkt en daarna een aantal jaren in Lunteren en in Zeist.

Sinds 2001 werk ik als algemeen fysiotherapeut met veel plezier bij Medifit waar ik vanaf 2010, in verband met mijn specialisatie, mijn eigen persoonlijke werkkamer heb in het oude kruiswerkgebouw naast het hoofdgebouw op de Wethouder Rebellaan.

Mijn interesse voor het bekkengebied loopt al vanaf 1996, waarvoor ik meerdere cursussen gevolgd heb en mij daarnaast ook verder gespecialiseerd heb in ademhaling en ontspanningsproblematiek.

Sinds 2013 ben ik geregistreerd Bekkenfysiotherapeut en behandel ik nog hoofdzakelijk klachten in dit gebied (bekken, bekkenbodem, lage rug en heupen) en/of als er sprake is van ademhalings- en ontspanningsproblematiek.

Het bekken(bodem) geheel is een heel mooi, specifiek en dankbaar gebied om in te werken waar nog veel te halen valt als vrouwen over hun schaamte heen kunnen stappen en hulp zoeken.

Bekkenfysiotherapie

In de zwangerschap en na de bevalling kan er ook sprake zijn van urineverlies, ontlastingspoblematiek, verzakkingsklachten of specifiek pijn bij het vrijen. Een bekkenfysiotherapeut kan een diagnose stellen, je verder op weg helpen en leren om te gaan met de klachten. En voor na de bevalling jou helpen om de spierfunctie van de bekkenbodem weer te optimaliseren. Dit om lange termijn klachten te voorkomen en een stukje behoud voor later omdat bekkenbodemklachten in/na de zwangerschap op latere leeftijd tijdens de overgang (weer) voorbij kunnen komen.

Klachten

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas, de baarmoeder en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen er ook voor dat je controle houdt bij aandrang voor urine, ontlasting of windjes totdat je veilig op de wc zit. En ze hebben een functie bij seksualiteit.

Omdat in de zwangerschap, door hormoonveranderingen banden moeten verweken om het bekken iets te kunnen laten wijken als het kindje geboren wordt kan er sprake zijn van lage rug - en bekkenpijn, pijn in de onderbuik, de bekkenbodem (urineverlies, zwaar gevoel in de bekkenbodem), het stuitje of het schaambeen. Soms met pijn diep in de bil en uitstralende pijn in de achterzijde van je bovenbeen waardoor bewegen steeds moeilijker wordt.

Door je goed te laten informeren bij een bekkenfysiotherapeut krijg je inzicht waardoor je klachten kunt verminderen of hanteerbaar houden, wat weer ten goede komt in je herstel na de bevalling.

Behandeling

Een bekkenfysiotherapeut geeft informatie, uitleg en inzicht en van daaruit ga je samen werken aan je herstel en helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Tijdens de zwangerschap geeft de bekkenfysiotherapeut vooral advies over houding, de (veranderde) belasting op het bekken, goed ruggebruik, toiletgedrag, eet- en drinkgewoonten of ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband.

Na de zwangerschap is het belangrijk om de stabiliteit van het bekken en de spierfunctie van de bekkenbodem weer zo optimaal mogelijk te versterken door middel van specifieke oefeningen voor het bekken en de bekkenbodem. Ook met vragen op seksueel gebied na een bevalling kunnen vrouwen terecht bij de bekkenfysiotherapeut.

Om de spierfunctie van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is een bekkenfysiotherapeut bevoegd en deskundig om inwendig onderzoek te doen. Dit gaat altijd in overleg.

Contactgegevens

Naam: Alina Kooistra, bekkenfysiotherapeut bij Medifit
Vestigingsplaats: Wethouder Rebellaan 130, Barneveld
Website: www.medifit.nl
Telefoon: 0342-414515
Email: alina@medifit.nl, info@medifit.nl

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard