1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ligging van je baby

    Gepubliceerd op: 8-4-2016Bewerkt op: 5-24-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2016Bewerkt op: 5-24-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De ligging van jouw baby is belangrijk tijdens de bevalling. De meeste natuurlijke ligging is achterhoofdsligging. Hier lees je meer over de diverse liggingen en de invloed ervan op jouw bevalling.

    De ligging van je baby tijdens de bevalling

    Hoe je baby ligt tijdens de bevalling is belangrijk voor het verloop van de bevalling. Zo kan een stuitligging bijvoorbeeld een keizersnede noodzakelijk maken, en is de kans groter op een vlotte bevalling met een achterhoofdsligging. Dit zijn de verschillende mogelijke liggingen van je baby.

    Achterhoofdsligging

    Tot de 32e week van jouw zwangerschap kan jouw baby nog draaien in de buik. Verreweg de meeste baby’s nemen daarna de meest voorkomende ligging aan, de achterhoofdsligging. Hierbij daalt het kind in met het achterhoofd aan buikzijde naar beneden. Tijdens de bevalling schuiven de fontanellen onder elkaar, waardoor het hoofdje kleiner wordt en gemakkelijker door jouw baringskanaal kan draaien.

    Stuitligging

    Een afwijkende ligging van jouw baby is de stuitligging. Jouw kindje ligt hierbij met de billetjes (stuit) naar beneden. De verloskundige of gynaecoloog kan in overleg met jou beslissen om de baby door uitwendige versie te draaien. Bij een onveranderde ligging kan een stuitbevalling plaatsvinden, of kan een keizersnede worden geadviseerd. Je wordt goed geadviseerd door de artsen over de voors en tegens van deze beide opties.

    Dwarsligging

    Een baby ligt gewoonlijk in de lengte in jouw buik. Bij een dwarsligging ligt het dwars. Oorzaken van deze ligging kunnen zijn een nauw bekken of een placenta die voor het bekken ligt. Bovendien komt het vaker voor bij vrouwen die meerdere kinderen hebben gebaard. Ook hier kan met uitwendige versie jouw kind worden gedraaid. Lukt de versie niet, dan wordt jouw kind via keizersnede ter wereld gebracht omdat een vaginale bevalling onmogelijk is.

    Andere hoofdliggingen

    Jouw baby kan daarnaast nog in andere posities indalen. Zo ligt zij/hij bij de zeldzame voorhoofdsligging met het voorhoofd aan buikzijde naar beneden. Bij aangezichtsligging ligt het gezicht naar beneden. In kruinligging ligt de kruin van de baby naar beneden. Is jouw baby sterrenkijker dan ligt het hoofd wel omlaag, maar kijkt het omhoog. Bij al deze liggingen is de doorsnede van het hoofd groter waardoor jouw bevalling lastiger wordt of er een grotere kans is op complicaties. Het kan zijn dat een keizersnede dan de beste oplossing is voor jou en je baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard