1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwangerschapsstreep (linea negra)

  Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 2-7-2106
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 2-7-2106
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een zwangerschapsstreep, ook wel bekend als de linea negra, is een verticale, donkere streep die onderaan je buik kan verschijnen tijdens de zwangerschap. Zo’n zwangerschapsstreep is misschien niet helemaal wat je zou willen, maar het kan geen kwaad.

  Oorzaak zwangerschapsstreep

  De zwangerschapsstreep loopt meestal van het schaambeen tot aan de navel, maar bij sommige vrouwen kan de streep ook doorlopen tot bovenaan de navel. De streep is bij de meeste vrouwen bruin en zo’n centimeter breed. Zo’n 75% van de vrouwen krijgt de streep.

  De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.

  Wanneer een zwangerschapsstreep?

  De meeste vrouwen krijgen de zwangerschapsstreep in het tweede trimester, wanneer de buik echt begint te groeien. Dat kan echter ook eerder of later pas zijn. Vanaf dat moment is het mogelijk dat de streep alleen maar zal groeien en donkerder zal worden. Hoe donkerder je huidskleur is, hoe groter de kans dat je een zichtbare zwangerschapsstreep zal krijgen. Je kunt een zwangerschapsstreep nooit helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat hij zo licht mogelijk blijft. Blijf hiervoor zoveel mogelijk uit de zon en smeer je buik goed in met een hoge beschermingsfactor.

  Tot wanneer een zwangerschapsstreep?

  Bij de meeste vrouwen gaat de zwangerschapsstreep langzaam weer weg na de bevalling. Hoe lang dit precies duurt, is helemaal afhankelijk van hoe snel je hormoonhuishouding zich herstelt. Bij vrouwen die borstvoeding geven is de streep vaak nog wat langer zichtbaar. Na een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen niet of amper nog zichtbaar.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard