1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsdementie: vergeetachtig en zwanger

    Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 12-14-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 12-14-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Zwangerschapsdementie: je sleutels terugvinden in de koelkast, niet meer weten waarom je naar de keuken liep of boodschappen vergeten. Het is heel normaal tijdens je zwangerschap. Probeer dan ook niet boos te worden op jezelf of je schuldig te voelen, je kunt er nou eenmaal niks aan doen. Gelukkig verdwijnt de zwangerschapsdementie weer en zijn er dingen die je kunt doen om de zwangerschapsdementie in de tussentijd dragelijker te maken.

    Wat is zwangerschapsdementie?

    Wanneer je zwanger bent kun je last hebben van verschillende kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van misselijkheid, pijnlijke borsten en/of gevoelige tepels, brandend maagzuur en bekkenpijn. Ook je hersenen kunnen merken dat je in verwachting bent, dit kun je merken in de vorm van zwangerschapsdementie. Je voelt je soms warrig en vergeetachtig terwijl je dit eerst nooit had, klinkt het bekend? Dan heb je wellicht last van zwangerschapsdementie, maar maak je geen zorgen, het gaat vanzelf weer weg.

    Symptomen zwangerschapsdementie

    Heb je last van zwangerschapsdementie? Dan werken je geheugen en reactievermogen wat minder goed dan normaal. De volgende symptomen kunnen wijzen op zwangerschapsdementie:

    • Vergeetachtigheid: je weet de naam van de buurman opeens niet meer, bent die afspraak bij de tandarts laatst helemaal vergeten en vergeet waar je de autosleutels hebt gelaten om ze later terug te vinden in de koelkast.

    • Verminderde concentratie: je hebt de concentratie van een goudvis, waardoor je soms op het werk niet vooruit te branden bent. Die rapportages waar je eerder een uurtje over deed, lijken nu eindeloos.

    • Afwezigheid: je partner kan hele verhalen tegen je vertellen, maar jij krijgt er 0,0 van mee. De reactie ‘luister je überhaupt wel?’, komt je vast bekend voor.

    Zwangerschapsdementie: fabel of feit?

    Sommigen geloven er heilig in dat zwangerschapsdementie slechts een fabel is. Toch is het volgens Australische onderzoekers een echt fenomeen. De onderzoekers hebben 20 eerder uitgevoerde onderzoeken geanalyseerd. 709 zwangere en 521 niet-zwangere vrouwen namen deel aan deze onderzoeken. En wat blijkt? Het is bewezen dat het geheugen en cognitief functioneren van vrouwen tijdens de zwangerschap wel degelijk minder goed werken. “Het geheugen gaat er tussen het eerste en tweede trimester op achteruit”, zegt onderzoeker Linda Byrne.

    Oorzaken zwangerschapsdementie

    Er zijn verschillende factoren die zwangerschapsdementie kunnen veroorzaken:

    • Geheugen aangetast: zoals aangegeven in de bovenstaande alinea, werkt je geheugen tijdens de zwangerschap minder goed. Hierdoor kun je dingen als vergeetachtigheid, afwezigheid en verminderde concentratie ervaren.

    • Minder slaap: sommige zwangerschapskwaaltjes kunnen ervoor zorgen dat je minder slaap krijgt dan nodig is. Je hersenen kunnen dan niet alles goed verwerken omdat het proces steeds wordt verstoord wanneer je wakker wordt. Met als resultaat: vergeetachtigheid.

    • Alles draait om de baby: wanneer je in verwachting bent zijn er veel dingen waar je over na gaat denken. Praktische dingen als een babyuitzet, maar ook dingen als opvoeding, kinderopvang, werken na de zwangerschap.. Je bent er maar druk mee! Hierdoor zijn je hersenen erg druk met je baby, maar minder druk met dingen die voor jou op dat moment minder relevant lijken.

    • Hormoon progesteron: je lichaam maakt tijdens de zwangerschap progesteron aan. Dit hormoon speelt bijvoorbeeld een rol bij de innesteling, de groei van de baarmoeder en melkproductie. De bijwerking? Je geheugen doet tijdelijk minder goed zijn werk.

    • Vitamine choline: normaal gesproken krijg je genoeg van deze vitamine binnen, maar nu er een baby in je buik groeit snoept hij ook mee van deze vitamine. Deze heeft hij namelijk hard nodig voor zijn hersenen. Hierdoor blijft er een stuk minder voor jouw hersenen over en dat kun je merken.

    Hoe lang duurt zwangerschapsdementie?

    Zodra je last hebt van zwangerschapsdementie kan dit tijdens de rest van de zwangerschap aanhouden. Ook zijn er vrouwen die na de geboorte van hun baby nog last hebben van zwangerschapsdementie. Dit is volkomen normaal, maar het verschilt erg per persoon. Hou daarbij in je achterhoofd dat het vanzelf zal verdwijnen en je geen blijvende schade aan je hersenen hebt.

    Tips bij zwangerschapsdementie

    Die vergeetachtigheid is gelukkig weer snel verdwenen, maar het is wel vervelend. Om er in de tussentijd goed mee om te kunnen gaan, hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

    Gebruik een agenda: eerder kon je die afspraken makkelijk onthouden, maar nu vergeet je om de haverklap een afspraak. Schaf een papieren agenda aan of sla alle afspraken op in de agenda op je telefoon. Dat scheelt veel teleurstellingen na een vergeten afspraak.

    • To-do-lijstjes: haal een stapel post-its in huis en schrijf alles op wat je nog moet doen of absoluut niet wil vergeten. Plak ze dan wel op een plek waar je dagelijks naar kijkt, want voor je het weet ben je de post-its ook kwijt..

    • Uitrusten: probeer ondanks de zwangerschapskwaaltjes toch voldoende te slapen. Heb je niet genoeg nachtrust gehad? Probeer dan overdag wat slaap in te halen.

    • Vette vis: de vetzuren die in vis zitten zijn goed voor je geheugen. Daarom wordt het aangeraden om twee keer per week vis te eten.

    • Vraag familie of vrienden om hulp: soms kun je gewoon niet alles alleen, wees dan ook niet te bang om anderen om hulp te vragen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard