1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

    Blijf op de hoogte!

    Ontvang nieuws speciaal voor jou!

    ZwangerZwangerschapskalenderWeek 9

    Selecteer je zwangerschapsweek

    week-9

    Week 9

    Week 9

    ZP® - Groeikalender

    , 8 juli 2016 08:09Laatste update op: 15 april 2023 16:14

    Je bent 2 maanden zwanger, je baby verandert nu van een embryo in een foetus! Volgende week start de laatste maand van het eerste trimester.

    Je baby in week 9 van je zwangerschap

    In week 9 is je baby...

    week-image

    3 cm

    2 gram

    ..zo groot als een framboos

    Jij in weekNr 9 van je zwangerschap

    In weekNr 9 ben jij...

    week-image
    • 9 weken zwanger
    • in je tweede maand
    • in het eerste trimester

    Dit gebeurt er met je baby als je 9 weken zwanger bent

    Het hoofdje van je baby is steeds meer ontwikkeld en de oortjes beginnen nu ook te groeien. De teentjes en vingertjes beginnen ook steeds meer zichtbaar te worden en de vitale organen van je baby (hart, hersenen, nieren, lever en longen) zijn zich ook aan het ontwikkelen. Ook het lieve gezichtje van je baby krijgt in deze week steeds meer vorm, met onder andere de oogleden die zich ontwikkelen en neusgaatjes.

    Dit gebeurt er met jou als je 9 weken zwanger bent

    Je kunt in deze periode van de zwangerschap erg oververmoeid zijn. Vind je het lastig om controle over je emoties te krijgen en ben je vaak prikkelbaar? Dat is helemaal niet zo gek. Wanneer je last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid, brengt dit al heel wat irritatie met zich mee. Plus de zwangerschapshormonen gieren door je lijf. Neem daarom genoeg rust en vermijd stressvolle situaties waar mogelijk.

    Een manier om voorkomende klachten tijdens de zwangerschap op een natuurlijke wijze te verhelpen is acupunctuur. Lees hier hoe acupunctuur werkt en wanneer je het tijdens de zwangerschap kunt inzetten.

    Het is natuurlijk belangrijker dan ooit om op je voeding te letten. Genoeg ijzer, calcium, vezels en vitamines kunnen allemaal niet missen tijdens de zwangerschap. Je voedt er immers niet alleen jezelf mee, maar ook je baby! Weet je niet helemaal zeker wat goed is voor jou en je baby tijdens de zwangerschap qua voeding? Neem dan eens contact op met een voedingsdeskundige.

    To do in week 9

    Oriënteren op kinderopvang

    Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je waarschijnlijk opvang nodig voor je baby. Er zijn veel verschillende mogelijkheden (kinderopvang, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) dus begin op tijd om de verschillende opties te overdenken en te onderzoeken.

    Kraamzorg regelen

    Net als de kinderopvang mag de kraamzorg nu ook geregeld worden. Zoek hier op zwangerenportaal.nl of op de website van je verloskundige voor namen van kraamzorgbureaus uit de regio of vraag het aan een van je verloskundigen bij je volgende afspraak. Voordat je jezelf aanmeldt bij een kraambureau, is het goed om ook bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met het desbetreffende bureau. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan.

    Acupunctuurbehandeling

    Zie jij het niet zo te zitten om je hele zwangerschap lang met al die kwaaltjes te moeten kampen? Denk er dan eens aan hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van de acupunctuur! Met een acupunctuurbehandeling kun je al vroeg in de zwangerschap beginnen. Klachten zoals misselijkheid, jeuk, obstipatie, harde buiken en rugpijn kunnen hier aanzienlijk mee worden verminderd.

    Dutjes doen

    Het dragen van een baby in je buik kan behoorlijk vermoeiend zijn. Je kunt in week 9 behoorlijk wat last krijgen van uitgeputheid en vermoeidheid, waardoor je met héél veel moeite naar werk zult gaan. Dit komt door de groei van de placenta, een snellere stofwisseling en stijgende hormoonniveaus. Als je af en toe een dutje kunt doen, doe dit dan! Hierom is het dutten tijdens de zwangerschap goed voor jou én je baby.

    In beweging blijven

    Ook tijdens de zwangerschap is in beweging blijven van groot belang. Je moet echter wel met een aantal dingen rekening houden als het gaat om sporten tijdens de zwangerschap. Houd je meer van een yoga workout? Dan is zwangerschapsyoga ook een uitstekende manier om in beweging te blijven, net als zwangerschapspilates

    Welke sport kun je beter niet doen tijdens de zwangerschap?

    • Duiken
    • Zwemmen
    • Badminton

    Steentje bijdragen aan zwangerschapsonderzoeken

    Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen. Lees hier meer over onze verschillende onderzoekspartners en hoe jij met jouw input kunt bijdragen.

    Wist je dat?

    Het gaat niet lang meer duren voordat je je kindje zult voelen bewegen in de buik! De armpjes, handjes, voetjes en beentjes bewegen al volop, maar de foetus is nog wat te klein om dit te kunnen voelen. Nog even geduld!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard