Je baby in week 8 van je zwangerschap
In week 8 is je baby...
1,6 cm
1 gram
..zo groot als een bosbes
Jij in weekNr 8 van je zwangerschap
In weekNr 8 ben jij...
- 8 weken zwanger
- in je tweede maand
- in het eerste trimester
8 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 8 weken zwanger bent
Je baby groeit lekker door en is zich flink aan het ontwikkelen. Dit is ook te zien tijdens de termijnecho die je met 10 weken zwangerschap krijgt; je baby begint nu ook echt op een baby te lijken, het kikkervisje is verleden tijd. Het staartje is nu echt verdwenen en de lippen, neus en oogleden beginnen zich te ontwikkelen. Ook begint het embryo nu met bewegen! Je kunt deze bewegingen nog niet voelen, dat komt pas later in de zwangerschap. Je kunt ze al wel op een echo signaleren.
De groei van je kindje gaat gigantisch hard in week 8. Er worden iedere minuut wel 100 nieuwe hersencellen geproduceerd. Je kleintje wordt dus steeds slimmer daar in de buik! het hoofdje is erg groot ten opzichte van het lichaam: haast de helft van de totale lengte van het embryo.
Lees ook:
Wanneer wordt die zwangere buik nu eindelijk zichtbaar?Dit gebeurt er met jou als je 8 weken zwanger bent
Je hebt het misschien al gemerkt: je borsten groeien. Ze kunnen nu ook echt pijnlijk aanvoelen en erg gevoelig zijn. Dit komt doordat je melkklieren aan het groeien zijn om zich voor te bereiden op het geven van borstvoeding.
Kruip je het liefst dagelijks even op de bank voor een middagdutje? Dat is volkomen normaal. Dit komt doordat je lichaam meer bloed aanmaakt voor je baby, waardoor je eigen bloeddruk en bloedsuiker lager is en je daardoor sneller moe bent. Pak dus vooral wat extra uurtjes slaap.
Heb je moeite met naar de wc gaan voor number 2? Dan ben je niet de enige. 50% van de vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van obstipatie. De beste oplossing? Veel water drinken, vezelrijke voeding en veel wandelen. Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: spotten, rare dromen, buikkramp, acne, verhoogd reukvermogen en (ochtend)misselijkheid.
Je darmen kunnen tijdens je zwangerschap trager werken, maar je blaas draait overuren. Vaak plassen is echt een zwangerschapssymptoom. Wist je dat deze toiletbezoekjes heel erg nuttig kunnen zijn? Jouw urine bevat namelijk het hCG hormoon, en dit hormoon is een waardevolle grondstof voor medicijnen die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Moeders voor Moeders zamelt de urine van pril zwangere vrouwen in. Urine doneren is mogelijk van de 6e tot en met de 16 week van je zwangerschap. Aanmelden kan tot en met de 11e week. Benieuwd naar ervaringen van andere zwangere vrouwen? Lees het ervaringsverhaal van Tessa.
Lees ook:
IJzertekort herkennen en voorkomenTo do in week 8
Kraamzorg
Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over wat een kraamverzorgende allemaal doet.
In beweging blijven
Heb je gedacht aan het doen van squats? Je moet er soms misschien niet aan denken, maar deze oefening is erg goed voor je dijen. Ze worden er strakker en sterker door, wat goed van pas kan komen tijdens de bevalling. Dan kan je alle extra spierkracht wel gebruiken! Ook zwangerschapsyoga kan hierbij goed van pas komen. Hiernaast kan je ook aan zwangerschapspilates doen. Dit is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling.
Lees ook:
Mag je hardlopen tijdens de zwangerschap?Je hebt een sollicitatiegesprek en er wordt gevraagd of je zwanger bent. Moet je vertellen dat je zwanger bent?
- Ja
- Nee
Wist je dat?
Je baby groeit nu elke dag een millimeter, voor je het weet is je baby zo groot als een watermeloen. Geniet er dus nog maar even van dat je nog niet constant wordt geschopt tegen je blaas!
Lees ook:
Vaak plassen en zwanger