Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 41

Selecteer je zwangerschapsweek

week-41

Week 41

Week 41

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 2 August 2016 20:47Laatste update op: 18 October 2021 21:06

De uitgerekende datum is geweest en toch ben je nog niet bevallen. Dat is normaal en geen reden om je zorgen om te maken. Officieel is een geboorte tussen week 37 en week 42 normaal, 93% van de vrouwen bevalt in deze periode. De controles gaan gewoon door dus ook deze week zie je je verloskundige weer. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 41 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

Je baby in week 41 van je zwangerschap

In week 41 is je baby...

week-image

51 cm

3430 gram

..zo groot als een jackfruit

Jij in weekNr 41 van je zwangerschap

In weekNr 41 ben jij...

week-image
  • 41 weken zwanger
  • in je tiende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 41 weken zwanger bent

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën, maar een gezonde baby kan dit prima aan. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst en hij of zij maakt inwendig nog een spildraai. Het hartje gaat sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje vaak langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is. Lees hier meer over hoe je baby zich voorbereidt op de bevalling

Dit gebeurt er met jou als je 41 weken zwanger bent

Bevalling inleiden

Er zijn verschillende situaties waarin het beter is om niet langer te wachten tot de bevalling zich aandient en er voor te kiezen om de bevalling kunstmatig op gang te brengen, oftewel de bevalling in te leiden. Lees hier meer over ingeleid worden

Strippen

Om de kans op bevallen te vergroten kan je verloskundige je 'strippen'. Via inwendig onderzoek voelt ze of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat zo is dan kan je gestript worden. Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Door voorzichtig met haar vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine, dat nodig is om de bevalling op gang te brengen.

Veel vrouwen ervaren het strippen zelf als een wat oncomfortabel maar niet echt pijnlijk gevoel. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, beginnen binnen 20 uur de weeën. De verloskundige kan je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

Weetjes en tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en inboedelverzekering? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle zwangeren kunnen besparen op hun verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Kinderbijslag

Je krijgt de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuis gestuurd nadat je je baby hebt opgegeven bij de gemeente. De gemeente geeft de geboorte van jullie kind namelijk door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de uitkeringen regelt. Het bedrag dat je via de kinderbijslag krijgt, is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Lees hier meer over de aangifte, erkening en ouderlijk gezag

Lighouding baby

Je zult de eerste uren en dagen na de bevalling je ogen niet van je kindje af kunnen houden. De houding waarin hij of zij ligt te slapen is waarschijnlijk ook de houding waarin je baby de laatste dagen in jouw baarmoeder heeft gelegen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard