Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 38

Selecteer je zwangerschapsweek

week-38

Week 38

Week 38

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 09:32Laatste update op: 8 October 2021 11:04

Je bent nu 38 weken zwanger en dichtbij de bevalling. De meeste kindjes worden tussen de 38e en 42e week geboren. De baby weegt 3200 gram en is 48 centimeter lang. Hij is voldragen en groeit niet veel meer. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 38 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

Je baby in week 38 van je zwangerschap

In week 38 is je baby...

week-image

48 cm

3200 gram

..zo groot als een prei

Jij in weekNr 38 van je zwangerschap

In weekNr 38 ben jij...

week-image
  • 38 weken zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 38 weken zwanger bent

Je baby heeft meer vet gekregen zodat hij of zij er wat voller uitziet en zichzelf op temperatuur kan houden. De huid is rozig van kleur en het haar van je baby kan al 5 centimeter lang zijn. Ook de nageltjes zijn al lang geworden. Ze zijn echter nog niet zo hard en stevig als die van ons. Het zijn meer een soort vliesjes. Je mag de nageltjes na de geboorte dan ook nog niet knippen. Je mag ze wel voorzichtig afbijten, afscheuren of vijlen.

Je baby is nu nog twintig a dertig gram per dag aan het aankomen. Dit is nodig om reserves op te bouwen voor de eerste dagen na de geboorte, dan heeft hij of zij soms wat tijd nodig om te wennen aan de borst- of flesvoeding.

Dit gebeurt er met jou als je 38 weken zwanger bent

Aan het eind van de zwangerschap neem je in een ademteug veel meer lucht op. Voor de zwangerschap inhaleerde je 450 ml per teug, inmiddels is dat wel 650 ml. Daardoor neem je per minuut ook meer lucht op, tot 40% meer. Nam je eerst 7,5 liter lucht op per minuut, nu is dat 10,5 liter per minuut. Dat komt omdat je meer zuurstof nodig hebt. Lees hier waarom je zoveel meer zuurstof nodig hebt.

To do in week 38

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en inboedelverzekering? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle zwangeren kunnen besparen op hun verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Nadenken over kraambezoek

Als je baby geboren is dan kun je rekenen op veel bezoek. Bedenk vast of je zin hebt in veel bezoek of dat je liever eerst even met zijn tweetjes wil genieten van jullie pasgeboren baby. Je kunt hiermee rekening houden met het versturen van de geboortekaartjes en daar eventueel de dagen en tijden opzetten dat er mensen op bezoek kunnen komen. Of vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen. Zo kun je ook je rustmomenten pakken. Lees hier meer over hoe je de kraamvisite leuk voor jezelf kunt houden.

Verloskundige bellen

Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is, mag je op elk tijdstip contact met de verloskundige opnemen! Ook midden in de nacht. Je belt nooit voor niets! Lees hier hoe de bevalling verloopt en wanneer je altijd moet bellen.

Voorbereiden op de kraamtijd

De eerste week na de bevalling is vaak vrij hectisch, zodat koken er vaak bij inschiet. En de kraamverzorgster heeft er ook niet altijd tijd voor. Handig dus als je nu alvast af en toe dubbele porties kookt en dat invriest, zodat je straks een voorraadje in de vriezer hebt liggen. Lees hier nog meer handige tips om je voor te bereiden op de bevalling.

Babymassage inplannen

Een cursus babymassage is een leuke en ontspannende bezigheid, zowel voor jou als voor je baby. Het belangrijkste effect van babymassage is dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je leert zijn of haar lichaamstaal beter te begrijpen. Daarnaast zal de baby minder pijn en stress ervaren na het krijgen van een massage en bovendien bevordert het de spijsvertering. Lees hier nog meer handige tips om je baby lekker te verzorgen.

Speelgoed kopen

Waarschijnlijk heb je alle benodigdheden voor je baby in huis, maar heb je ook al aan een leuk speeltje gedacht? Niet noodzakelijk, maar wel erg leuk. Lees hier meer over speelgoed voor kinderen tot drie maanden.

Inlezen over inentingen

Vanaf tien dagen na de bevalling zal het consultatiebureau de zorg van je kindje overnemen. Zij controleren onder meer de groei en ontwikkeling van je baby en regelen de inentingen. Ga goed geïnformeerd ernaartoe zodat je al je vragen kunt stellen over de inentingen. Lees hier meer over de inentingen en het schema wanneer wat gebeurt.

Het huis spik en span maken

Natuurlijk wil je je huis helemaal spik en span hebben voor de komst van jullie kleine, en dit is natuurlijk ook nodig! Met 38 weken zwangerschap is het voor te stellen dat je de laatste grote schoonmaak in huis niet zelf wilt of kunt doen. Hiervoor kun je beter huishoudelijke hulp inschakelen. In deze blog kun je meer lezen over Lianne's ervaring met de ideale huishoudelijke hulp.

Wist je dat?

Wist je dat je je baby al in de baarmoeder kunt leren om gezond te eten? Hier is in Amerika onderzoek naar gedaan. Als je zelf gevarieerd en gezond eet, zorg je ervoor dat je baby al aan de diverse smaken went.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard