Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 35

Selecteer je zwangerschapsweek

week-35

Week 35

Week 35

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 09:30Laatste update op: 19 July 2021 16:51

In tegenstelling tot de rest van de organen zijn de hersenen van de baby zich nog volop aan het ontwikkelen. Deze ontwikkeling zal doorgaan tot lang na de geboorte. Je lichaam is druk bezig met de voorbereiding op de bevalling waardoor je regelmatig last zult hebben van harde buiken. De baby weegt nu 2500 gram en is 43,5 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 35 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

Je baby in week 35 van je zwangerschap

In week 35 is je baby...

week-image

43,5 cm

2500 gram

..zo groot als een honingmeloen

Jij in weekNr 35 van je zwangerschap

In weekNr 35 ben jij...

week-image
  • 35 weken zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 35 weken zwanger bent

Hoewel de baby nu zo goed als 'af' is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je baby zal nog even de couveuse in moeten omdat de longetjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn en je kindje nog aan de kleine kant is. Het beste is wanneer je baby nog minimaal tot week 37 blijft zitten. De verloskundige kan waarschijnlijk aan je buik goed voelen hoe je baby ligt. Als zij twijfelen aan de ligging maken ze rond deze periode nog een echo. Lees hier meer over de ligging van je baby

Dit gebeurt er met jou als je 35 weken zwanger bent

Rond deze tijd heb je inmiddels van de verloskundige folders en informatie meegekregen met betrekking tot de bevalling. De inhoud van deze folders, je geboorteplan en de bevalling worden uitgebreid met je besproken. Mogelijk heb je toch nog vragen over de bevalling of dingen die niet duidelijk zijn. Bespreek dit gerust met je verloskundige tijdens de laatste controles van de zwangerschap. Veel informatie is na te lezen op de website van je verloskundige. Lees hier meer over het verloop van de bevalling.

Een bevalling is een intense gebeurtenis waarbij een goede voorbereiding meer rust geeft. Naast het volgen van een zwangerschapscursus helpt het ook om alvast na te denken over de bevalling. In je geboorteplan heb je jouw of jullie wensen rondom de bevalling al beschreven. Omdat een bevalling niet voorspelbaar is, is een geboorteplan niet bepalend voor hoe jouw bevalling gaat verlopen. Lees hier meer over leren ontspannen tijdens de bevalling

Het is belangrijk om tijdens een bevalling zo ontspannen mogelijk te zijn. Er zijn verschillende manieren om met de pijn van de bevalling om te gaan en die hebben we in week 31 besproken. Wordt de pijn toch te heftig en zijn deze middelen niet voldoende meer, dan bestaat altijd de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen. De verloskundige draagt op het moment van pijnbestrijding de zorg over aan de gynaecoloog en zal de bevalling niet verder begeleiden. Lees hier meer over de mogelijkheden van pijnstilling.

To do in week 35

Bevalplan opstellen

Bespreek vooraf met je partner wat je wensen zijn zodat hij/zij hier tijdens de bevalling rekening mee houdt. Meld tijdens de bevalling aan de zorgverleners dat je een geboorteplan hebt. Neem het mee als je gaat bevallen, dan lezen ze het op dat moment nog even door. Lees hier hoe en waarom het goed is een geboorteplan te maken.

Als de zwangerschap voorspoedig verloopt, beslis je zelf waar je wilt bevallen. De verloskundige begeleidt bevallingen zowel thuis als in het ziekenhuis of geboortecentrum. Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar je gaat bevallen. De beslissing waar je wilt bevallen kan nog veranderen tijdens de bevalling. Ben je onder controle van de gynaecoloog dan beval je op de klinische verloskamers van het ziekenhuis.

Checklist voor bevalling opstellen

Wees op de bevalling voorbereid. Kijk of je aan alle punten op de checklist hebt voldaan. Zorg dat je onderstaande zaken uiterlijk in week 37 van je zwangerschap geregeld hebt. Eerder mag en kan (deels) natuurlijk ook. Lees hier meer over wat je nodig hebt voor de bevalling. En voor direct na de bevalling kan natuurlijk het kraampakket niet missen.

Start een zwangerschapsdagboek of babyboek

Je verlof is een perfect moment om jouw zwangerschap tot nu toe te vereeuwigen in een zwangerschapsdagboek, dat je kan bestellen als mooi gedrukt boek. Of start alvast een babyboek, zodat je deze regelmatig kan bijhouden als jouw baby eenmaal geboren is. Het is nou eenmaal een tijd om nooit te vergeten!

Oriënteren op zwemmen met je baby

Na een week of zes kun je al met je baby het water in en zo je kindje laten wennen aan water. Ook een heerlijke manier om samen te zijn. Hier lees je er meer over zwemmen met je baby

Wist je dat?

Wist je dat je tijdens je zwangerschap gevoeliger bent voor tandvleesproblemen? Dit komt onder andere doordat je tijdens je zwangerschap anders eet dan normaal en - afhankelijk van je misselijkheid - vaker moet overgeven. Kies daarom voor een halfjaarlijkse controle, heb je tussendoor last? Neem dan contact op met de tandarts voor een check-up. Laat de tandarts altijd weten dat je zwanger bent.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard