Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 21

Selecteer je zwangerschapsweek

week-21

Week 21

Week 21

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 09:13Laatste update op: 1 July 2021 06:18

Je baby is nu 27 centimeter. Dat is dus al over de helft. De baby weegt 375 gram. De baby zal nu vooral bezig zijn met zwaarder worden, want hij zal nog bijna 10 keer zo zwaar moeten worden! Omdat de baarmoeder nu zo snel groeit, kun je last krijgen van bandenpijn. Dit is een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 21 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 21 van je zwangerschap

In week 21 is je baby...

week-image

27 cm

375 gram

..zo groot als een artisjok

Jij in weekNr 21 van je zwangerschap

In weekNr 21 ben jij...

week-image
  • 21 weken zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 21 weken zwanger bent

Weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby heeft nog steeds alle ruimte in je buik en vermaakt zich prima. De ene keer zal je hem of haar aan de zijkant voelen en dan weer boven- of onderin je buik.

Je baarmoeder is al flink naar boven uitgerekt en komt ongeveer tot je navel. Wij voelen iedere controle of de baby goed groeit. Daar gebruiken we als meetpunten je schaambot, navel en borstbeen voor, of we meten de hoogte van de baarmoeder in centimeters.

In deze periode van de zwangerschap ontwikkelt je baby behoorlijk wat zintuigen: gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Al deze ontwikkelingen vinden plaats in speciale delen van de hersenen. Ook is er nu sprake van de zogenaamde REM-slaap, dus je baby kan nu dromen! Deze REM-slaap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Dit gebeurt er met jou als je 21 weken zwanger bent

Je kunt nu af en toe je buik zien opbollen wanneer de baby beweegt. Heb je vaak last van kortademigheid? Dat komt omdat je middenrif meer omhoog wordt geduwd en hierdoor krijgen je longen minder ruimte. Daarnaast stimuleert de hoge hoeveelheid progesteron de ademhaling. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht wordt in- en uitgeademd. Ook kun je last krijgen van je bekkenbodemspieren. Dit is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje, maar gelukkig kan je er wat aan doen. Last van andere zwangerschapskwaaltjes, zoals rug- en nekklachten? Hier kan osteopathie je bij helpen.

Tijdens je zwangerschap kun je enge en vreemde dromen hebben. Je kan dromen dat je je baby laat vallen of ergens vergeet. Dit soort dromen kunnen je onzeker maken. Ben je wel klaar voor het moederschap? Ja! Het blijkt namelijk dat je door deze dromen je angsten verwerkt, zodat je juist helemaal klaar bent voor de verantwoordelijkheid.

To do in week 21

Keuze tussen borst- of kunstvoeding

Uiteraard is de keuze aan jou of je kiest voor borst- of flesvoeding. Borstvoeding is nog steeds de beste voeding, daar is geen discussie over. Belangrijke bestanddelen, zoals antistoffen en levende cellen om de baby tegen infecties te beschermen, kunnen gewoonweg niet in flesvoeding gestopt worden. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën (astma, eczeem) door borstvoeding verkleind. Lees hier meer over het geven van voeding aan jouw kindje.

Praten met je baby

Praat eens tegen de baby in je buik. Het voelt een beetje gek aan in het begin, maar als je veel tegen je baby praat, stimuleer je de band tussen jou en je baby. Je baby leert je stem kennen en vindt dit prettig. Wanneer je dan tegen hem praat als hij geboren is, zal je merken dat hij gelijk rustig wordt door jouw stem.

Sparen

Dat jouw kindje straks geld gaat kosten, dat weet je. Samen met je partner kun je alvast eens gaan nadenken over hoe je dat allemaal gaat bekostigen, zowel de korte termijn uitgaven als de lange termijn uitgaven. Lees hier meer over sparen voor je kind.

Afspraak maken voor de 22-wekenprik

Vanaf de 22 weken zwangerschap kan je de 22-wekenprik halen. Deze vaccinatie beschermt je baby de eerste twee maanden na de geboorte tegen kinkhoest. Met deze prik worden de antistoffen via jou doorgegeven, wat jouw baby één vaccinatie zal schelen na de geboorte. Hier kom je alles te weten over de 22-wekenprik, en hier kan je direct een afspraak maken voor deze vaccinatie.

Zwangerschapsyoga of zwangerschapspilates

Een van de zwangerschapscursussen die je kunt volgen is zwangerschapspilates. Dit is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling. Bij zwangerschapsyoga staat ontspannen centraal. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, te vertrouwen op je lichaam en om te gaan met pijn. Zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en oefeningen. Lees hier meer over de populairste zwangerschapscursussen.

Zwangerenportaal.nl biedt je nu 10 verschillende online zwangerschaps-, beval- en babycursussen, die waarschijnlijk worden vergoed door je zorgverzekering. Geheel gratis voor jou dus!

Wist je dat?

Wist je dat het nu een goed moment is om aan de babyuitzetlijst te beginnen? Je hebt nu nog relatief veel energie om op pad te gaan om dit allemaal te kopen, dus maak er gebruik van en sla alles hebt wat je maar nodig hebt voor je baby! Onder andere een geschikte babyslaapzak is onmisbaar. Hier lees je hoe je de perfecte babyslaapzak kiest.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard