Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 14

Selecteer je zwangerschapsweek

week-14

Week 14

Week 14

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 08:13Laatste update op: 8 October 2021 10:56

Met 14 weken zwangerschap is de baby is nu acht centimeter lang en weegt 60 gram. Het is nu nog niet voelbaar, maar de baby wordt steeds actiever en kan de armpjes en beentjes al bewegen. De baby heeft ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater bij komt in de baarmoeder.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 14 van je zwangerschap

In week 14 is je baby...

week-image

8 cm

60 gram

..zo groot als een citroen

Jij in weekNr 14 van je zwangerschap

In weekNr 14 ben jij...

week-image
 • 14 weken zwanger
 • in je derde maand
 • in het eerste trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 14 weken zwanger bent

Het kind in je buik is een en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die handjes tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt het rond in het vruchtwater; het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zal je van die zachte bewegingen iets gaan voelen.

Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar, alleen kan je kindje natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij of zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt. Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Huidsmeer is weer nodig om de huid van je kindje te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kindje iets eerder ter wereld dan 40 weken, dan kunnen er nog fijne haartjes op de schouders, de rug en het gezichtje zitten.

Dit gebeurt er met jou als je 14 weken zwanger bent

Je gaat nu het tweede trimester in, dat door veel vrouwen als de ‘bloei’ van de zwangerschap wordt ervaren. Je hart is nu wat groter om de toegenomen hoeveelheid bloed die je lichaam circuleert en de zuurstofbehoefte van je baby aan te kunnen. Je hart heeft zijn capaciteit met 20 procent vergroot en dat merk je; je voelt je weer energieker dan hiervoor. Dit is dan ook een goed moment om nog even samen met je partner van elkaar te genieten en bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Later in de zwangerschap wordt dat lastiger en voordat je het weet is jullie kindje al geboren. Hier kun je meer lezen over hoe een zwangerschap jullie relatie beïnvloedt.

Misschien heb je er geen zin in, maar je kunt beter blijven bewegen tijdens de zwangerschap. Dit gaat weer wat beter nu de energie weer wat terug is gekomen in trimester 2! Sporten is heel gezond, ook tijdens de zwangerschap! Vroeger werd verteld het rustig aan te doen, maar de nieuwe tijd brengt nieuwe inzichten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sporten tijdens de zwangerschap een hele positieve werking op de baby heeft en dat je zo fitter je bevalling in gaat. Kijk bijvoorbeeld bij ZwangerFit, zwemmen, zwangerschapspilates of yoga.

Naast de nodige beweging is het ook belangrijk je zwangerschap zo ontspannen mogelijk door te maken. Zo voorkom je klachten en herstel je sneller naderhand.

To do in week 14

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en inboedelverzekering? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle zwangeren kunnen besparen op hun verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Echo en kraamzorg regelen

Over een paar weken ben je toe aan de 20 weken-echo. Voor veel zwangeren en hun partner is dit een spannend moment!

Heb je de termijnecho gehad? Dan mag de kraamzorg geregeld worden. Kijk op de website van je verloskundige voor de namen van kraamzorgbureaus waarmee zij intensief samenwerken. Kies je voor deze bureaus, dan ben je verzekerd van goed op elkaar afgestemde zorg. Het is altijd goed om bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met de kraamzorg van jouw keuze.

Zwangerschapskleding kopen

Misschien vind je het lastig om een leuke outfit met zwangerschapskleding te vinden voor je veranderende lichaam. Je wilt je tenslotte wel comfortabel voelen en gemakkelijk kunnen bewegen, en je gewone kleding past niet meer. Gelukkig kun je er gewoon leuk uit blijven zien tijdens de zwangerschap!

Medicatie tijdens de zwangerschap

Grote kans dat je lang niet alles weet over wat wel en geen veilige en geschikte medicatie is tijdens de zwangerschap. Moeders van Morgen is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap te delen via www.moedersvanmorgen.nl, kun je helpen met het verbeteren van informatievoorziening op dit gebied. Belangrijk voor jouzelf én voor andere zwangere vrouwen!

Wist je dat?

Wist je dat je vanaf deze week een zwangerschapsstreep kunt gaan zien op je buik? Deze loopt van je schaambeen tot je navel. Sommige vrouwen krijgen ook last van zwangerschapsstriae.

Meer over dit onderwerp:

 • Alles over kraamzorg
 • De baarmoeder
 • De populairste zwangerschapscursussen
 • Sporten tijdens de zwangerschap
 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard